onsdag 27 januari 2016

Rysslands tragiska historia


Boris Pasternaks hus i Peredelkino (fotot är lånat).

Så har jag då läst ut Doktor Zjivago och jag ska livligt erkänna att jag var på väg att ge upp i början. Ryskt namnskick är besvärligt för den som inte har vanan inne och det gäller att ha gott minne och livlig fantasi när man läser. Pasternak byter namn på huvudpersonerna i ett och det är svårt att hänga med. Till slut gick det och så blev jag en stor läsupplevelse rikare.

Handlingen i Doktor Zjivago är välbekant för de flesta litteraturälskare men ändå- en liten resumé.

Jurij Zjivago växer upp i en välbärgad familj men han blir mycket tidigt moderlös och så ensam i världen. Han utbildar sig till läkare och kommer till Moskva där han gifter sig med Tonja. I en annan del av staden bor Lara vars mor har en syateljé. Lara (och modern) uppvaktas av den skrupelfrie Komarovsky och han förför den unga Lara. Lara gifter sig snart med Antipov som har dragits med i den revolutionära hetsen och han blir mer och mer radikaliserad. Så kommer oktoberrevolutionen och allt kastas omkull. Zjivago får finna sig att se sitt hus ockuperat av en alltmera vildsint mobb som inte bara bor i huset utan som också stjäl och vandaliserar. Det enda som återstår för familjen är att fly ut till landet. Och här tänker jag stanna ett tag för der är just där, i bokens Varykino , som man verkligen får känna den unge och idealistiske Jurij Zjivago.

Det är i den lilla byn Varykino som Zjivago får uppleva den sanna och tyvärr alltför kortvariga lyckan. Han läser och skriver (för han är inte bara läkare, han är också erkänd poet) och han upplever naturens skiftningar.

"Vilken lycka att arbeta från tidiga morgonen till sena kvällen för sig och sin familj, att ordna tak över huvudet, att odla upp jord för att sörja för födan, att likt Robinson bygga upp sin egen värld, imitera skaparen då han skapade universum, att i sin egen moders efterföljelse gång på gång återföda sig till världen!"

Jurij njuter av sin frihet, han kan ägna sig helt åt sina skriverier och åt att bruka jorden. Han läser Krig och fred, Eugen Onegin, Rött och svart, Två städer och korta berättelser av Kleist. han filosoferar över konst och litteratur- han LEVER. 

I den närliggande staden Jurjatin finns ett bibliotek - och till Jurjatin har också (Zjivago ovetandes) Lara kommit. Ödet träder in på scenen och de båda möts. Här vänder hela berättelsen och allt går mot den slutliga katastrofen.

Doktor Zjivago är en roman om lidande, om fanatism, om skrupelfria människor men framför allt handlar det om en enda människas ideal och hans försök att inte svika dessa. Det kostar på att vara idealist när tiderna är ur led- Zjivago upptäcker snabbt att revolutionen inte alls får de resultat som varit förväntade- och människorna blir fångade i fällor som de inte ser vägar ut ur. Staten med sina diverse järnhänder styr och förtrycker. Pasternak visar upp allt det som misslyckats i det sovjetiska samhället och en karaktär som Zjivago måste ha varit en nagel i ögat på makteliten.

Kärlekshistorien mellan Lara och Zjivago är en av litteraturhistoriens mera kända och den är både sorglig och vacker på en gång. Mest sorglig, tycker jag och när jag slår igen pärmarna till den 600 sidor långa romanen har jag tårar i ögonen. Både Jurij Zjivago och Lara fick dö för sina ideal.

Jag behåller den stora romanen på mitt läsbord ett tag till för nu har jag mycket svårt att skiljas från den.

3 kommentarer:

♥ Hanneles bibliotek sa...

det är verkligen knasigt med dessa otaliga smeknamn och andra...

Ugglanoboken sa...

Tycker mycket om Doktor Zjivago!

Ingrid sa...

Hannele: Det är inte det lättaste, det där med alla ryska namn.

Ugglanoboken: Det är en mycket vacker, tragisk och evig bok.