fredag 8 januari 2016

Om litteraturens kraft


Clive James "Cultural Amnesia" vårdar jag ömt och jag tar fram den med jämna mellanrum för att lära mig mer om världen i stort och den litterära världen i synnerhet.

Nu gäller det dock en annan bok av James- nämligen "Latest Readings". Clive James är idag 76 år gammal och han lever på lånad tid.. Har man under en lång räcka av år rökt cirka 80 cigaretter om dagen och  inte heller sparat på alkoholhaltiga drycker blir kroppen så småningom mycket sliten. Dessutom har James drabbats av leukemi. Hans bok "Latest Readings" handlar om de böcker han vill hinna läsa innan ljuset släcks för gott. Det blir en blandning av omläsningar och läsning av böcker som känns som "måsten" (ofta moderna klassiker).

Kapitlen innehåller mycket av och om Ernest Hemingway och Joseph Conrad.

Själv fastnar jag för Evelyn Waughs "Sword of Honour-trilogi" (som finns i svensk översättning).  . Så här skriver Clive James: ---- "Sword of Honour has the broadness of concept that makes Waugh's other novels look like pennies are being pinched. "Osbert Lancaster (serie- och satirtecknare) blir jag också mycket nyfiken på.4 kommentarer:

Mrs. B sa...

Vilken premiss för en bok. Och jag blev så inspirerad av ditt inlägg att jag var tvungen att leta upp Cultural Amensisa i mina bokhyllor. Det tog en stund, kan jag säga.

Ingrid sa...

Mrs B: Man ska aldrig ge upp. Hoppas att du blir vidare inspirerad! :-)

Mrs. B sa...

Och jag kan inte stava, som du märker: Cultural Amnesia, ska det ju vara...

Ingrid sa...

Mrs B: Mina inlägg brukar ha en del "typos" - det är lätt hänt att halka galet med tangenterna . Jag brukar hitta felen först någon dag senare...