torsdag 14 januari 2016

Dagbok från Ukraina


Jag vet inte om Kurkovs bok kommer att översättas till svenska så jag tänker läsa på engelska. Andrei Kurkov har jag stiftat bekantskap med tidigare när jag läste hans "Döden och pingvinen"


Absurt, komiskt och svart tyckte jag i augusti 2010 och här plockar jag fram en del av mina tankar från den gången:

"Det är ett minst sagt obehagligt samhälle Kurkov beskriver i sin roman- här har allt ett pris och ingenting ett värde. De flesta låter sig mutas och moral... ja... den existerar inte längre. Så här uttrycker författaren sig på sidan 244:
-
" Det är någonting väldigt fel med det här livet, tänkte han där han gick och stirrade i marken. Eller så har själva livet förändrats så att det bara utanpå liknar det förra, enkla och begripliga livet. Inuti är det som om mekanismen har gått sönder, och man vet inte längre vad man ska förvänta sig av gamla, välkända ting som en limpa ukrainskt bröd eller en telefonautomat. Någonting främmande och osynligt gömmer sig under ytan på allt som är välbekant, inuti varje träd och varje människa. Allt bara ser ut som det gjorde när man var liten."

Kurkov skriver på ryska (han kommer ursprungligen från St Petersburg) men han är numera bosatt i Kiev. Där har han en lägenhet mycket nära Majdan-torget och han hade goda möjligheter att följa oroligheterna och upploppen på plats. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack igen för det, et är bra att veta. Jag tror det är oerhört viktig att vi kommer att ha så många skildringar av "Maidan"-tiderna som möjligt. Det vore underbart...allting som finns kan vara viktig. Det stämmer inte vad "Putin" (i tyska medier är bara Putin, finns ingen land) berättade, och det stämmer inte vad Klitschko, Jazenjuk och Timoschenko osv. berättade i Ukraine. Vi vet inte vem dödade människor i Februari 2014, till exempel, efter man hade en överenskommelse om hur Janukovitj skulle "abdikera".
Fulkomliga oavhängighet finns inte, och det är synd, vi vet inte hur det var på riktig, bara att människor ville leva utan Oligarkerna som förnedrade alla.
Oligarkerna är 2016 fortfarande mitt i Ukraine och bestämmer mycket. (Grekland har det till exempel svårare, vi hjälper inte Grekland, men "lite" Ukraine, båda länder är bankrutt. Vem frågar sig varför vi (eller internationella valutafonden) hjälper inte Grekland, men Ukraine?)

Putin gjorde ingenting mot Rysslands oligarker också. Självklart inte, jag tror ingen skulle säga han vore en "bra politiker". Fortfarande finns också ryska oligarker - som Jeltsin uppmuntrade. Jeltsin hjälpte de att skaffa miljarder, och folket dog 1991-99, men då var Frankfurter Allgemeine eller Dagens Nyheter "glad". Allting är väldigt, väldigt svårt och komplicerad...darför att ingen parti erkännar vad hun och han vill, inte USA, inte Ryssland, inte EUn, inte Ukraine väster, inte Ukraine oster. Det är fruktansvärt för människor.

Ingrid sa...

Klemperer: tack för dina ord och jag önskar att det skrevs mera om de här frågorna (på ett djupgående sätt) i svensk press.