lördag 30 januari 2016

Ännu en klassiker


Låt vara att den kallas "modern klassiker" - Evelyn Waughs "The Sword of Honour" (i trilogi) kommer att förbli odödlig. Det finns en svensk översättning men den är ett antal år gammal och förmodligen utgallrad från många bibliotek (sorgligt nog).

"The Sword of Honour-sviten" blev de sista böckerna Waugh kom att skriva och de räknas till hans absoluta mästerverk. Jag har inte ännu läst dem men nu har jag i alla fall börjat att lära känna den komplicerade Guy Crouchback som är böckernas huvudperson. År 1939 är han i 35-årsåldern och han vill bara ut i kriget. Svart komedi kanske det kan kallas- Waugh brukar vara skicklig på just detta. Jag misstänker att det är mera sorgligt än roligt och mera "funny peculiar" än "funny ha-ha."

Romansviten bygger på Evelyn Waughs egna erfarenheter som soldat.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag aldrig läsde "Brideshead revisited" eller "the sword of honour". Men det vill jag någon gång. På universiteten gillade jag inte att Waugh war så oerhört konservativ, en nästan reaktionär katolik som feminister kämpade mycket emot; han skrikade högst att man bara försökte det med lilla reformer i katoliska kyrkan, påve Johannes XXIII och hans andra Vatikankonciliet 1965/66... då tänkte Waugh det förstörde hans världbild. Han tyckte om en oerhört patriarkalist värld, och det var fruktansvärt, trodde vi och tror jag fortfarande.

Men han måste vara en underbar stilist, med humör om han hatade personer (och det gjorde han), och det kommer säkert att bli underbart för dig att läsa Waughs trilogi om andra världkrigen. Så vit jag vet kritiserade han bürokratin i arméen - och i alla fall det och Waughs underbar stil skulle vara också bra att läsa för mig en dag, visserligen... Man måste inte överensstemma med allting en författare skrev, man kan älska mästerskap i stilen och man kan säkert lär sig vad en patriark-katolik tänkte. Idag verkar han inte så konservativ, vi har många, men kanske ingen som tänker om världen som Waugh gjorde det.

♥ Hanneles bibliotek sa...

(biblioteket sålde flera av hennes böcker för 10 kr)

Hannele sa...

(hans böcker - skrev jag väl :)

Ingrid sa...

Klemperer: Jag tycker om Evelyn Vaughs stil och jag tycker om de böcker jag har läst av honom. Han har onekligen ett mycket speciellt sätt att se på tillvaron och världen- och jag kan beundra hans egensinne. Jo, han är kontroversiell och jag delar inte hans uppfattningar om mångt och mycket- men icke desto mindre: få skriver som han. Brideshead Revisited gick som TV-serie för många år sedan med bl a Jeremy Irons i huvudrollen som Charles Ryder och Anthony Andrews som Sebastian Flyte. Det var en mycket välgjord serie och karaktärerna var förfärligt osympatiska( allesamman, enligt mitt tycke). Jag kommer säkert att bli mycket fångad av Guy Crouchback och hans öden under det andra världskriget.

Hannele: Du slog väl till? Tio kronor är verkligen inte mycket för så goda böcker.

♥ Hanneles bibliotek sa...

(jo, jag har några av hans böcker med vackra omslag :)