torsdag 20 november 2014

Naturen är tråkig

(fotot på ugglan är lånat)

- allt blir roligare med modern teknik. Dagens slogan från en av de större elektronikfirmorna här i landet. Den som hittade på den devisen har nog inte sett så mycket av världen. Dumheter i reklam får man tyvärr vänja sig vid.

Jag hyrde mig ett landtligt hus
på stenig ås, i luft och ljus.
För första gången på många år
förnam jag vinter, höst och vår.
I ekens hål en uggla höll
sin nattvakt, medan rägnet föll,
och slöt med sina gälla skrik
min sömn i sagomörk mystik.

En som verkligen älskade natur och kunde skildra den var poeten Erik Axel Karlfeldt  (1864-1931). Diktraderna ovan kommer från "Oktober" som man kan hitta i samlingen Flora och Bellona från 1918.


 I år är det 150 år sedan Karlfeldt föddes och Stina Otterberg har skrivit en bok "en essä" om denne om inte bortglömde så i alla fall något åsidosatte skald. (Min generation och tidigare har säkert fått läsa (och höra) en hel del av hans dikter i skolan).

Jag har inte läst Stina Otterbergs bok (ännu) men igår talade jag med en äldre bildad herre som höjde den till skyarna- så gör även Therese Eriksson i sin recension (Svenska Dagbladet). Det känns som om jag inte skulle vilja vara utan "Älska dricka sjunga leva dö", jag heller.

För den som verkligen vill ta del av Karlfeldts diktkonst finns hans samlade dikter att få i billig pocketutgåva (Wahlström & Widstrand förlag).. Den boken kostar inte många kronor. (Annars går det säkert att bläddra fram en del via projekt Gutenberg också)

3 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

tack för tipset! den här biografin hade jag missat. Stina Otterberg har skrivit en biografi om Olof Lagercrantz också

Ivo Holmqvist sa...

Stina Otterbergs "Klädd i sitt språk. Kritikern Olof Lagercrantz" som är hennes doktorsavhandling granskar främst, som framgår av undertiteln, hans verksamhet som recensent.

Finlandssvenskan Siv Storås "Lyriker med förhinder. Studier i Olof Lagercrantz tidiga författarskap", även den en doktorsavhandling, är också läsvärd. Hon har dessutom satt samman hans bibliografi.

En regelrätt levnadsteckning om honom finns ännu inte, såvitt jag vet. Men en hel del av det han skrev, särskilt "Dagbok", "Min första krets" och "Ett år på sextiotalet", är ju självbiografiskt.

Ingrid sa...

Mrs C: Jag har beställt boken och ser fram emot att läsa den.

Ivo Holmqvist: Jag har inte läst Stina Otterbergs doktorsavhandling men Lagercrantz självbiografiska böcker har jag i min hylla. Siv Storås "Lyriker med förhinder" verkar klart intressant! Tack för tipset.