lördag 24 maj 2014

På vandring


Min snälla franska väninna S. har skickat mig maj-numret av tidskriften "Lire". Den läser jag med stort intresse och ser mycket som jag skulle vilja veta mera om.

De första sidorna ägnas åt resor- framför allt resor till fots.

John Muir (1838-1914) kom ursprungligen från Skottland men han tillbringade större delen av sitt liv i USA (och Kanada). Han älskade naturen och ville bevara den för eftervärlden. Han vandrade, han skrev och han kämpade för naturens rättigheter. Det är tack vare Muir som turisterna (och andra) idag kan njuta av de orörda vidderna i Yosemite. Muir grundade också "Sierra Club" som har följande "mission":

To explore, enjoy, and protect the wild places of the earth; To practice and promote the responsible use of the earth's ecosystems and resources; To educate and enlist humanity to protect and restore the quality of the natural and human environment; and to use all lawful means to carry out these objectives.
Klubben grundades år 1892.




Om vandringar i Frankrike (med filosofiska betraktelser) skriver Axel Kahn. Han har tagit sig fram i Frankrike från Ardennerna och till Baskien. Detta hann Kahn med på tre månader.


Theodore Roosevelt tyckte om att vistas i naturen- här står han mitt i Yosemite med John Muir. De båda tillbringade några dagar tillsammans "on the road".


Storslagen natur- från Yosemite. (lånat foto).

I Lire kan man också läsa om Kenneth White och hans resor i trakterna av Vancouver (Les vents de Vancouver) och så rekommenderar man John Vaillants bok om det gyllene trädet "The Golden Spruce", en bok som jag själv inte känner för att läsa- den handlar om en smått galen man som sågar ner ett 300-årigt träd i protest mot exploateringen av skog.

Huvudfokus för månaden  maj i Lire är författaren Romain Gary. (Det är 100 år sedan han föddes ).

4 kommentarer:

Ivo Holmqvist sa...

Nalle Valtiala skrev för några år sedan en läsvärd understreckare i Svenska Dagbladet om John Muir, där han ockå länkade till Lotta Lotass intressanta hyllning i ord och bild till redwood-träden:

http://www.svd.se/kultur/understrecket/john-muir-var-miljororelsens-stora-pionjar_2897721.svd

Anonym sa...

Tack för det, Ingrid! John Muir - och en bok mer som jag vill läsa^^. Idag är jag ganska fascinerad igen av Walt Whitman-dikter.

Ivo Holmqvist sa...

Ett PS:

Att John Muir levde ett äventyrligt liv ser man också i en trevlig liten bok som kom för tjugo år sedan: "The Wild Muir, Twenty-two of John Muir´s Greatest Adventures" (Yosemite Association), sammanställd och med ett förord av Lee Steson, och med vackta träsnitt av Fiona King.På ett av dem ser man John Muir uppklättrad i toppen av en Douglas-gran när det stormar som värst.

Den episoden skrev han en artikel om i Scribner´s Monthly 1874, och den har tryckts om många gånger sedan dess. Annat handlar om hans möten med skallerormar som var mycket bättre än sitt rykte, "scales may cover as fine a nature as hair or feathers or anything tailored."

Ingrid sa...

Ivo Holmqvist: tack för länkar och värdefull information om John Muir- jag ska försöka hitta mera om honom- (att klättra upp i en grantopp när det stormar är det nog inte många som vill pröva på)

Klemperer: Walt Whitman's "Leaves of Grass" hör till de böcker jag skulle ta med mig till en öde ö.