torsdag 26 februari 2009

Torsk (Cod) av Mark Kurlansky


Den här boken handlar om torsk. Den är mycket fängslande och fylld av intressant information. Det är en bok som jag har fått läsa i lite långsam takt för att inte missa något. Författaren brinner för sitt ämne och det märks. Vad han inte vet om torskfiske och torsk överhuvudtaget är nog inte värt att veta.
-
Boken är indelad i två delar- äldre tid och mera modern tid. Den första delen är den som jag gillar bäst (mest för att den innehåller så många för mig helt okända fakta). Kurlansky varvar också med en del recept (men många av dem har i vart fall jag ingen större lust att testa och torsken som fisk är dessutom starkt utrotningshotad så bäst att avstå kanske).
-
Extra intressant är att veta att Baskerna fiskade utanför Amerika mer än hundra år före Columbus "upptäckt".
-
Torsken går bäst till vid de stora bankarna "The Grand Banks"- utanför New England's och Östra Canadas kust.
-
Torskens betydelse i historien ska inte underskattas- i Massachusetts växte det fram en "Codfish aristocracy" . Torsken byttes ut mot salt, frukt och vin (från Europa) och mot "molasses", kryddor och kaffe (från Väst-Indien). Det tog bara 25 år från det att Mayflower's första lass pilgrimer hade landat till dess att den så kallade triangelhandeln var i full gång.
-
Så småningom kom också torsken ,skrämmande nog, att bidra till slavhandelns utveckling- slavar köptes från Västra Afrika och betalningen skedde på tre sätt: kontanter, salt torsk eller "Boston rum".
-
Kapitel nr 6 handlar om torskens betydelse för Amerikanska frihetskriget (eller "The revolutionary war"). Den amerikanska revolutionen var en mycket lyckad revolution och som Kurlansky påpekar, ytterst oromantisk. Här gällde det rätten att tjäna pengar. (Faktum är att de mynt som användes mellan 1776 och 1778 hade en bild av en torsk inpräglad).
-
Bokens andra del handlar mycket om fiskarnas villkor och också om "The Cod wars" som utkämpades mellan framför allt Island och Storbritannien.
Kurlansky har skrivit en verkligt bra och fängslande bok om "fiskhistoria" och då framför allt torskens historia. Boken finns i svensk översättning och i pocketutgåva. Jag tycker absolut att den är värd att lägga lite lästid på.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Och jag trodde att jag hade bred litteratursmak - HAH! - du vinner ju med torsklängder!
:-)

Ingrid sa...

Ja, jag förstår ju att böcker om torsk inte kommer att toppa några bestsellerlistor (ha ha ha). Nu ska jag ta nya tag med amerikanska bufflar (fyrbenta sådana..:-)