lördag 21 februari 2009

Kvinnohistorier


Mängder av snö i februari gör mig lätt deprimerad. Hunden är magsjuk- det gör inte saker och ting bättre. Huset stinker av kokt fisk och riset har bränt vid. Joy, sweet joy.


Just nu ids jag bara bläddra i en bok som jag hittade på Bibliotekets Vänners utförsäljning- "Kvinnohistorier" i red. av Isa Edholm. "Snuttbitar" om 85 kvinnor. Lärorik- i vart fall för mig. En del av kvinnorna är välkända men det finns många av dem som skulle förtjäna mera utrymme (än vad de kan få i den här lilla boken).


Akulina Ivanovna är en av dem- hon var mormor till Maxim Gorkij- och han skriver om henne i självbiografiska "Min Barndom" (en bok som jag vet har filmatiserats). Akulina var den som väckte berättarglädjen hos Gorkij- och hon födde arton barn. (Hur kunde dessa kvinnor överleva- jag upphör aldrig att förvåna mig).


Vad sägs om Box Car Bertha? Hon luffade runt USA under depressionen och skrev om sina upplevelser i "Sister of the Road" (den boken vill jag läsa!).


Slutligen- en mera känd - författarinnan Nathalie Sarraute - hennes "Innan bilden bleknat" också en självbiografi- med berättarteknik som är mycket speciell. Barndomen kan egentligen bara "återuppstå" i fragment- och jag vill minnas att det är just så Sarraute skildrar den. Intressant och lockande, en bok som jag definitivt tänker fördjupa mig i så småningom.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men vad roligt att du läser den!
Isa är en god vän och före detta kollega till mig. Visst berättar hon i förordet att historierna från början sändes i radioprogrammet freja! under namnet "namnet"? Alla program inleddes med ett rop på någon och sen kom historien om denna någon på slutet. Flera av dem är det jag som läst. :-)

Ingrid sa...

Visst berättar Isa om radioprogrammet i boken! Och hon nämner också "Radio Ellen" (som jag så ofta brukade lyssna på). Jag tycker att det är en jätteinspirerande liten bok- man blir så nyfiken på många av kvinnorna och man vill veta mera. Precis så ska det vara!

Anonym sa...

Åh, Ellen... Där jobbade jag de sista åren det sändes, innan vi startade freja. Det är och förblir det roligaste och mest utvecklande jobb jag haft.

Ingrid sa...

Vad roligt att höra detta. Jag är dig stort tack skyldig för många fina radioprogram!!