tisdag 24 februari 2009

Maxim Gorkij

Från Wikipedia har jag hämtat följande:
Maksim Gorkij - pseudonym för Aleksej Maksimovitj Pesjkov ,född 28 mars 1868 i Nizjnij Novgorod, död 18 juni 1936 i Moskva. Han var en av arbetarförfattarnas främsta företrädare och grundare av socialrealismen som litterär stil.
En av hans kända romaner heter Om en mor. Han skrev noveller som: Vid saltdammarna, Ogärningsmän, Zazubina, Flickan, Kyrkfesten samt dramat Natthärbärget. Bland hans pjäser märks även Solens barn, som visats i svensk TV den 16 mars 1969 i regi av Ernst Günther
.Gorkij skrev en självbiografisk trilogi: Min barndom, Ute i världen och Mina universitet.
För tillfället är jag helt fördjupad i "Min barndom". Jag minns nu helt klart att just denna bok filmatiserats och den har visats på Svensk TV någon gång under tidigt 60-tal (på den "svartvita" tiden)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ingrid!
När jag för något år sedan läste "Min barndom" blev jag också helt fascinerad. Beskrivningen av hans mormor är helt betagande och mycket kärleksfull.
Mvh Sthen

Ingrid sa...

Sten: Det är en väldigt fin skildring- och jag minns att jag tyckte mycket om filmen också - den visades på svensk Tv en gång för mycket länge sedan (Tror att hela Gorikijs trilogi är filmatiserad).