måndag 23 mars 2015

Gammalt och nytt (mest gammalt)


 Ernest Raymond (1888-1974)  var en engelsk författare. De flesta av hans böcker har religiös anknytning och även om "The Accused" från 1935 inte direkt har kristen prägel så har den svenska översättaren lyckats fösa in titeln i den religiösa fållan (Fräls oss ifrån ondo, 1937).

"The Accused" har kommit ut i nya upplagor och den blev till TV-serie under 1980-talet. Det handlar om ett mord och om jakten på en mördare. Jag har inte läst boken (ännu) men det är ingen regelrätt detektivhistoria, så mycket har jag förstått. Det är mera komplicerat än så.


Nog ser hon imposant ut den här damen. Eva Lückes (1854-1919) var matron vid det stora, berömda "The London" (London Hospital) under många år och hon styrde sina avdelningar med fast hand.  En av de sjuksköterskor som kom att lyda under henne var Edith Cavell.Edith Cavell kom att bli mycket känd- av djupt tragisk anledning. Det kommer jag att skriva mera om när jag har läst en av de många biografier som finns om henne. Biografin handlar inte bara om Edith Cavell utan också om den tidens sjuksköterskeverklighet- det var ingen dans på rosor och det krävdes "kall" och stark hälsa för att inte gå under.

2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

de första sjuksköterskorna hade ju faktiskt dåligt rykte så underligt det kan låta. ser fram emot ditt inlägg

Ingrid sa...

Mrs C: De kvinnor som ville ha ett förvärvarbete stötte förr på många hinder - och det är inte alls särskilt länge sedan heller.