tisdag 24 mars 2015

Mera Shakespeare


Om Shakespeare handlar massvis av böcker och jag vill gärna lära mig mera. Nu lockades jag av Michael Wood's "In Search of Shakespeare" och jag tänker parallelläsa den med Anthony Burgess "Shakespeare" från 1970.

Anthony Burgess skriver så här i sitt förord "This is not a book about Shakespeare's plays and poems. It is another attempt- the nth- to set down the main facts about the life and society from which the poems and plays arose." Burgess bok har många mycket vackra bilder dessutom.

Jag vet inte hur kurserna i engelska vid våra universitet är upplagda nuförtiden men på min tid (antiken) hade man ett speciellt (och mycket fruktat) delmoment som hade just rubriken "Shakespeare". Man fick läsa (och lära sig att översätta) två verk- för min del blev det  The Merchant of Venice och MacBeth. Böckerna var engelska skolupplagor och därför var de också starkt censurerade. Det rådde vår Shakespeare-expert bot på genom att trycka upp speciella ordlistor med alla "skabrositeter". Det vi ändå inte begrep blev noggrant förklarat- inklusive alla snuskiga tvetydigheter. Det fanns en hel del pryda damer i församlingen som inte uppskattade examinatorns ansträngningar - men jag tyckte bara att det gav lite extra krydda åt anrättningarna. Vad man har skrivit det har man skrivit. 


 Richard II (1367-1400)

Jag har hittat en ganska ny uppsättning av Richard II. I brist på äkta vara d v s teater får man ta till det näst bästa nämligen TV/DVD och det duger gott. BBC visade för inte alltför länge sedan "The Hollow Crown- William Shakespeare's Richard II".  Huvudrollen spelas av Ben Whishaw och han gör en nästan Kristusliknande tolkning av Richard. Det har blivit en mycket vacker föreställning- och jag tycker att man får en viss förståelse för människan bakom kungamasken. Någon "god och skicklig" monark var han förvisso inte, Richard II, men hans väg till kungamakten kan inte ha varit lätt.

No matter where; of comfort no man speak: Let's talk of graves, of worms, and epitaphs; 
Make dust our paper and with rainy eyes 
Write sorrow on the bosom of the earth, 
Let's choose executors and talk of wills: 
And yet not so, for what can we bequeath 
Save our deposed bodies to the ground? Så säger Richard i akt III och scen II. Mäktiga ord.3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

visst är Shakespeare intressant!

Hanneles bokparadis sa...

jag borde smala mina Shakespeare-böcker i samma hylla.

Ingrid sa...

Hannele: Shakespeare förtjänar en alldeles egen hylla!