lördag 14 mars 2015

Romantisk historisk roman- kan det vara något?Eftersom jag har lyckats hamna i medeltiden och ser ut att fastna där ett tag till (jag måste nog börja läsa "vanliga" romaner snart igen....) blev det ännu en fackbok- av Alison Weir (en produktiv dam)- jag har läst hennes "Katherine Swynford" som handlar om Johan av Gents (John of Gaunt) tredje hustru (och dessförinnan älskarinna). Alison Weir skriver lite för staccatoaktigt för min smak men visst är boken lärorik och nog fascineras jag av kvinnan bakom titeln. I sitt efterord berättar Alison Weir om den bok som inspirerat henne att vilja fördjupa sig mera i Katherine Swynfords liv.

Alison Weir läste en gång som ung Anya Setons historiska roman "Katherine" , och den gjorde ett djupt intryck på henne.

"This epic novel made a tremendous impact on me as an adolescent, and still has the power to move me today. And I am not alone because it has hardly been out of print since its first publication in 1954, and came ninety-fifth in the top hundred favourite books voted for by the public in BBC TV's The Big Read in 2003."

Efter dessa ord har min nyfikenhet blivit väckt och jag ska läsa Anya Setons roman. Anya Seton (1904-1990) var en amerikansk författarinna som specialiserade sig på just historiska romaner. Hon är känd för att vara noga med sin research och det tog henne flera år av forskning innan hon vågade sig på att skriva om Katherine Swynford. Men- man ska ha klart för sig att det är just en roman- och det innebär att den historiska sanningen kanske inte alltid är närvarande på sidorna. Inte desto mindre kan  boken vara läsvärd ändå- det finns olika sätt att "romantisera" på.

Geoffrey Chaucer (1343-1400)

Katherine Swynford var för övrigt svägerska till Geoffrey Chaucer- han var gift med hennes syster Philippa.

Flera av Anya Setons romaner har blivit översatta till svenska men de har nog ganska många år på nacken.

3 kommentarer:

mimmimarie sa...

Jag har ett tummat gammalt exemplar av Katherine som jag ärvt av min mamma. Vi har båda läst den flera gånger och tyckt mycket om den.

Hanneles bokparadis sa...

jag har börjat med sånt

Ingrid sa...

Mimmimarie: Det låter ju lovande! Jag har som sagt beställt boken.

Hannele: Det är aldrig för sent att utforska nya "jaktmarker" :-)