lördag 21 mars 2015

En dagbok från 1800-talet


På fotot ovan Francis Kilvert (1840-1879).
Jag är mycket förtjust i litteratur som har några år på nacken och jag är ständigt på jakt efter nya gamla fynd. Det är tyvärr inte alltid lätt att få tag på de här godbitarna för ofta har man gallrat hårt på biblioteken och lika ofta så är böckerna tämligen "putz weg" även i antikvariaten. Glädjande är det därför när förlagen letar och hittar de där bortglömda romanerna (för det är oftast romaner det blir fråga om i letandet).

Vintage ger ut en hel del klassiker (moderna som gamla) och år 2012 kom "Kilvert's Diary"  i pocketupplaga.

Francis Kilvert blev inte gammal- inte ens 40 och han dog i bukhinneinflammation (jag misstänker att han drabbades av en brusten blindtarm) år 1879. Då hade han fört dagbok under flera år- och han hade mycket att berätta  även om hans värld inte var särskilt stor. Han tjänstgjorde som präst i det område som kallas för The Welsh Marches (gränstrakterna mellan Wales och England). Tyvärr har delar av Kilverts dagboksanteckningar förstörts men mycket finns ändå kvar och år 1977-1978  blev dagböckerna till en TV-serie (BBC).

Så här beskrivs boken på förlagets hemsida: Francis Kilvert was an country clergyman who lived from 1840 to 1879, and these are his diaries: gossipy, sweet-natured, generous, curious, and full of an abiding wonder and delight in the natural world and the beauties of the changing seasons. A worthy heir to Pepys and Dorothy Wordsworth, Kilvert is an irresistible companion.

Det finns också en mycket livaktig "Kilvert Society"

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

autentiska (?) dagböcker är ofta roligare än fiktion

Mrs Calloway sa...

den här har jag också. fast inte med det fina omslaget

Ingrid sa...

Hannele: Verkligheten överträffar ofta dikten!

Mrs C: Visst är omslaget vackert men det är förstås ändå innehållet som är det viktigaste! :-)