fredag 11 april 2014

Volgograd
Fram till 1925 hette staden Tsaritsyn och mellan 1925-1961 Stalingrad. En gång såg platsen riktigt idyllisk ut. Bilderna ovan är från början av 1900-talet.

Stalingrad, till 1925 Tsaritsyn, huvudstad i S.-området, vid Volgas högra strand, på ömse sidor av den lilla floden Tsaritsa; omkring 388 000 invånare (1933). Stalingrad har ett gynnsamt läge på den punkt där Volga kommer Don närmast (50 km). 1589 anlades här en fästning--- Blomstringen började med tillkomsten av järnvägar till centrala Ryssland, Donetsbäckenet och Novorossijsk. En länge planerad kanal mellan Volga och Don är nu under byggnad.---- Svensk uppslagsbok (1937) Stalingrad är en stad som har fått mycket blod utgjutet på sina gator. Det började tidigt, under Tsaritsyn-eran med två kosackuppror. På bilden ovan Stephan (Stenka) Razin (1630-1671) som ledde sina kosacker i ett blodigt slag -  fortet vid Tsaritsyn kom i hans händer- för ett tag. I slutänden gick det mycket illa för Razin- han och hans bror blev båda tillfångatagna och sedan hackade till döds i Moskva. Hundra år senare var det dags för ett nytt kosackuppror- nu leddes det av Yemelyan Pugachev (1742-1775) och det gick illa för honom också.


Det finns mängder av böcker om Stalingrad under den andra världskriget. Jag tycker att man ska läsa Vasily Grossmans böcker om hans tid som krigskorrespondent. (Finns i svensk översättning).

Idag är Volgograd en stor industristad med över 1 miljon invånare.

3 kommentarer:

snowflake sa...

Kanske har vi pratat om det förut, men BBC gjorde en fantastisk radiodramatisering av Grossmans Life and Faith. http://www.bbc.co.uk/radio4/features/life-and-fate/

Kurt sa...

Men namnen blir hemska med engelsk transkribering av de ryska namnen! Tyvärr är det något jag ser allt oftare i media numera!

Ingrid sa...

Snowflake: Tack ska du ha för den länken!