torsdag 24 april 2014

Flera frestande magasinsfynd

 

 Tiden går (och vi med den) för att använda en sliten fras. Tyvärr räcker tiden så dåligt till för alla böcker som ska läsas och för mycket annat också. Våren är hektisk när man har trädgård och ändå har jag inte direkt gröna fingrar men dock gröna ytor (som ska klippas och rensas på diverse ogräs).

Eftersom jag hade "hämtningsärende" till biblioteket - (Upplev Sveriges natur av Martin Emtenäs) passade jag på att traska in på magasinet också (ja, jag kan bara inte låta bli). Nobelpristagare brukar ha lite mera tur med sig och deras verk kan bli sparade ganska länge. Jag hittade flera romaner av Faulkner men jag blev naturligtvis tvungen att välja och då blev det "Inkräktare i stoftet" som gavs ut av Atlantis förlag år 1981. Ämnet är " rättvisa, moral, sanning, kärlek och medmänsklighet" för att citera bokens baksida.

Lucas Beauchamp "svart bonde" blir anklagad för mordet på en vit man- platsen är Faulkners fiktiva Yoknapatwhpa County i delstaten Mississippi. Boken blev till film år 1949, samma år som Faulkner tilldelades Nobelpriset i litteratur. Motiveringen: för hans kraftfulla och självständigt konstnärliga insats i Amerikas nya romanlitteratur” (ganska slätstruken motivering, tycker jag).

"Klockan var just tolv den söndagseftermiddagen då sheriffen kom till häktet med Lucas Beauchamp trots att hela stan (och hela countyt med för den delen) sedan kvällen förut hade vetat att Lucas hade skjutit en vit man". (Inledning).
År 1970 var det Alexander Solsjenitsyn som valdes ut för det stora priset- och han kunde inte ta emot det förrän några år senare (då hade han gått i exil). Med hem kom hans "Oktober 16 andra knuten" del två i en lång romansvit (Röda hjulet) och här skildras och förklaras läget under det tsaristiska Rysslands sista år. Solsjenitsyn brukar kräva en viss koncentration av sina läsare och jag antar att den här romanen inte utgör något undantag därvidlag. Inte desto mindre är den ett verkligt magasinsfynd som jag ska försöka hinna läsa innan de fyra veckorna har lupit till ända (och jag antar att det går bra att låna om för någon kö är det sällan på magasinslitteratur (men det borde det vara!).

2 kommentarer:

Sanna sa...

Vilken snygg retroframsida på Faulkners bok! Alltid trevligt att ha en anledning att gå förbi biblioteket...

Ingrid sa...

Sanna: Mycket tilltalande omslag. Den svenska utgåvan är väl inte lika vacker men innehållet är desto bättre. :-)