söndag 27 april 2014

Hennes sons framgång


Det är titeln på den svenska översättningen av Edna Ferbers "So Big" en roman som fick Pulitzerpriset år 1924. Edna Ferber (1885-1968) skrev många böcker och flera av dem blev bästsäljare och blev dessutom filmatiserade. "So Big" fick naturligtis en stor skjuss på vägen genom Pulitzerpriset och nog kan boken läsas än idag även om jag själv kanske inte blev vare sig särskilt förtjust eller överväldigad. Det är lite för tillrättalagt för mig- typisk "bestseller" skulle man väl kunna säga. Ung och rörlig kvinna med en något orolig barndom mister båda föräldrarna som ung och blir tvungen att hitta en försörjning. Selina (som hon heter) hamnar i en nederländsk "koloni" inte så långt från Chicago och där får hon arbete som lärarinna. Ung vacker flicka möter så sympatisk man (lantbrukare med gammaldags idéer) - ljuv musik uppstår och så gifter de sig. Selina vet genast (genom böcker) hur slipstenen ska dras för att skaffa ett lönsamt jordbruk (odling av grönsaker) och när maken dör i lunginflammation tar hon raskt över styrspakarna och lyckas starta en mycket god affärsrörelse så att hon kan försörja sin son, Dirk.

Dirk är en tråkmåns och det är kanske därför jag inte fastnar alls för den här boken- den första delen var hyfsad för det är ändå underhållande att läsa om en driftig kvinna men i del två handlar det mest om tröge Dirk som inte har några intressen alls mer än att tjäna pengar- han blir börsmäklare. (Jag tänker osökt på "The Moon and the Sixpence" av Maugham där börsmäklaren Strickland fick nog av mammons tempel och stack iväg till Söderhavet.) Dirk stannar dock i Chicago och får nöja sig med sina pengar- den kvinna han intresserar sig för (en konstnärinna) tröttnar på honom och väljer en annan man. Dirk blir ledsen och så är boken slut.

Det lär dröja innan jag läser något av Edna Ferber igen.

2 kommentarer:

Ivo Holmqvist sa...

Om du inte tycker det är mödan värt att läsa mer av Edna Ferber så kan du ju se den film som blev James Deans sista, Jätten. Till grund för den ligger en av hennes sena romaner.

John Sutherland ägnar Edna Ferber ett par uppskattande sidor i sin underhållande Lives of the Novelists(en bok som du nämnt på din blogg): hon var en dam med skinn på näsan som visste vad hon ville, om man får tro honom.

Men han är onödigt spekulativ när han kommenterar faktum att hon aldrig gifte sig. Eventuella skäl till att det blev så hade kunnat få förbli hennes ensak, kan man tycka.

Det är om Edna Ferber det handlar i den slutkläm jag hade när jag recenserade Sutherlands bok om 294författares liv och verk:

http://www.dixikon.se/bloggarna/john-sutherland-lives-of-the-novelists-a-history-of-fiction-in-294-lives/

Ingrid sa...

Ivo Holmqvist: Någon gång ska jag kanske se den där filmen (Jätten var det väl?) - men för tillfället är jag ganska mätt på Ferber. Tror inte att hon är "my cup of tea."