lördag 26 april 2014

I de litterära prisernas värld


På fotomontaget ovan kan man skåda Joseph Pulitzer (1847-1911).

Det är en strålande vacker och nästan för varm ( i alla fall för årstiden) dag. När jag hade åstadkommit vad jag satt mig för att åstadkomma i trädgården kändes det ganska behagligt att sätta  ner rumpan på en stol med ett glas kallt veteöl och en bok av Edna Ferber i händerna.  Boken är "So Big" och för den fick Ferber Pulitzerpriset år 1924.

Pulitzerpriset är välkänt och jag har väl inte direkt funderat på mycket över det- det är stort (mycket stort) och naturligtvis amerikanskt. Jag har ingen som helst ambition att ens försöka läsa mig igenom alla de titlar och författare som figurerar på den listan (inte ens med begränsning till skönlitteratur). Däremot blev jag nyfiken på vem denne herr Pulitzer egentligen var- och det visade sig att han alls inte var amerikan (inte från början i alla fall).

Joseph Pulitzer kom urpsrungligen från Ungern som då tillhörde det  Habsburgska riket. År 1864, när han var 17 år gammal utvandrade han till det stora landet i väster och landade mitt i inbördeskriget (resan blev betald av värvare till Nordstatsarmén). Pulitzer kom att strida med general Sheridans trupper i Lincoln Cavalry och i hans regemente talades det mest tyska.

Det här kan man hitta i Nationalencyklopedien : " År 1883 förvärvade han New York-tidningen World, som han gjorde till en modern dagstidning vilken blandade undersökande journalistik med sensationsnyheter (så kallad "yellow journalism"). Pulitzer introducerade även tecknade serier och byggde ut underhållningsmaterialet i intensiv konkurrens med New York Journal, utgiven av W. R. Hearst. Genom testamentsförordnande av Pulitzer grundades journalistutbildning vid Columbia University i New York och skapades Pulitzerpriset."

Pulitzerpriset har utdelats sedan 1917 i journalistik (åtta olika pris) och litteratur (fem olika pris) och sedan 1943  i musik (ett pris).

2014 års skönlitteraturpris gick till Donna Tartt för "The Goldfinch". (Boken finns i svensk översättning).

3 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

intressant! tack för det!

Hanneles bokparadis sa...

Härliga stunder ute och i läsfåtöljen :)

Ingrid sa...

Mrs C: Jag har så länge undrat över detta pris. Nyfikenheten tog till slut överhanden :-)

Hannele: Inget går upp mot att kunna sitta utomhus och läsa!