måndag 7 april 2014

En kissande hund och en resa till Sibirien


Statyn heter Zinneke pis och den kan man hitta i Bryssel (var annars höll jag på att säga). Jag tyckte att statyn var söt. Min väninna var dock inte alltför trakterad över att bli släpad runt bland gator och torg för att leta efter en staty med en kissande hund- men jag fick hållas.På det trevliga Bed & Breakfast-"pensionatet" fanns en stor bokhylla som jag botaniserade i. Det mesta var franskt men man tager vad man haver. Jag hittade "Dans  les forêts de Sibérie" av Sylvain Tesson. Faktiskt har den här reseskildringen belönats med prix Médicis essai (2011).

Under ett halvt år bodde Tesson i en koja invid Bajkalsjön. Det verkar (helt förståeligt) inte att ha varit en sinekur och författaren tröstar sig med jämna mellanrum med att ta sig en rejäl bläcka (vodka). Stora starka "vildmarksryssar" kommer på besök i kojan och så dricks det ännu mera vodka och så svär man och har livliga diskussioner. (Efter mängder av vodka blir oftast alla typer av diskussioner ganska enahanda- så också här.). En något udda bok- och kanske inte direkt något som jag vill kalla för en favorit. Hur som helst- det var intressant att se den långa lista av böcker som författaren tog med sig till kojan. Den ska jag skriva mera om snart.5 kommentarer:

Kurt sa...

Sylvain Tesson verkar också ha gjort en TV-film om denna resa

http://www.dailymotion.com/video/xqgmd6_sylvain-tesson-six-mois-dans-les-forets-de-siberie_travel

Hanneles bokparadis sa...

hihi, fin staty :)

Ingrid sa...

Kurt: Tack- den ska jag ta mig en titt på.

Hannele: Ja, är den inte trevlig? Väl värd ett par omvägar, tycker jag.

Anonym sa...

Statyn är verkligen fint! Och Sibérie boken säkert också. Jag började med att läsa Cekhovs "Ön Sachalin" idag, och det börjar med - i min otroligt strålande översättning (ha ha^^):

- Hur kommer det sig att det är så kallt i Sibirien hos er?
- Gud vill har det så! svarade kusken.

Nu är det klart ;-). Tack för Zinneke, verkligen fint. Jag tittade på flera filmer av Aki Kaurismäki igen (till exempel "La vie de Bohème", "Tatjana", eller "Le Havre"). Han älskar hundar. I flera filmer spelar hundar en "stor roll", man blir ganska förtjust. Kanske han skulle gör en film i Bryssel i framtiden...

Och du har så många inlägg om ryska böcker, det är paradiset för mig!

Ingrid sa...

Klemperer: Jag ska beställa Tjechovs bok om Sacahlin idag på biblioteket. Jag läste den för många år sedan men den tål omläsning! Visst är Zinneke en trevlig hund? Jag borde se Aki Kaurismäkis filmer om hundar har viktiga roller där. :-)

Jag tycker själv att det är så spännande att försöka lära mig mera om rysk litteratur!