tisdag 14 maj 2013

Tegelstenar- en utmaning


Jag har blivit utmanad av Hannele- fem lästa tegelstenar har jag nu letat fram bland mina hyllor och två olästa.

Tegelstenar brukar utgöra en utmaning (åtminstone för mig) men man måste ibland ge sig tid och ha tålamod- belöningen är ofta stor.

1. Mitt första val bland de fem lästa är Henrik Pontoppidans "Lykke-Per" (jag har den på danska) en fascinerande resa in i ett Danmark märkt av 1864 års nederlag i kriget mot tyskarna. "Lykke-Per" läses i två delar och den omfattar nära 800 sidor men det är om inte en bladvändare så en oerhört fängslande berättelse- inte svår att ta sig igenom alls.

2. Hannah Pakula har skrivit en mycket detaljerad och inte särskilt svårläst biografi över en av 1800-talets kungliga kändisar (för att uttrycka sig något vanvördigt om en mycket begåvad kvinna)- nämligen Prinsessan Victoria (Emperess Frederick)- äldsta barn till drottning Victoria och hennes Albert. "Emperess Frederick" blev som mycket ung bortgift med den som man väntade skulle bli den nye och liberale kejseraren av Tyskland (Preussen) nämligen Fredrik . Bokens titel "An Uncommon Woman" och cirka 750 sidor ska man läsa här. Alla förhoppningar gick om intet - Fredrik dog efter bara cirka 100 dagar på tronen och han efterträddes av sonen Wilhelm som sannerligen inte var särskilt liberal.

3. Tegelstenarnas tegelsten måste man väl kalla Leo Tolstojs "Krig och Fred"- här kommer vi upp i över 1000 sidor och länge hade jag dessa olästa- men när jag sedan väl började fördjupa mig i den här romanen kunde jag inte lägga den åt sidan. En helt mästerligt skriven bok- några familjers historia blandas med Rysslands historia från en mycket våldsam tid (Napoleonkrigen).

4. Fjodor Dostojevskijs Idioten är en annan rysk klassiker som jag också ett tag våndades inför men i stället lät jag mig förtrollas  av berättelsen om den kristuslike furst Mysjkin. Cirka 750 sidor.


5. Thomas Manns stora epos "Buddenbrooks" som ganska nyligen kom i ny översättning och utgåva. En bok jag är mycket glad över att äga. ( 660 sidor).

Det var de lästa- så över till hyllvärmare i tegelstensklassen- två stycken :

Klaus Rifbjergs "Esberntrilogi" står fortfarande och väntar på läsning i hyllan- respektingivande med sina nära 1000 sidor... "Trilogien handler om Esbern Dahlmann-Winther, der falder i Den Spanske Borgerkrig, om hans søn Kim, der er barn under den tyske besættelse, og endelig om den aldrende Kim, der meget symbolsk lever i teatrets kulisseverden. Samlet er det en familiehistorie og et danmarksportræt, tragisk og komisk."

Fiona MacCarthys porträtt av William Morris: "William Morris- a life for our time" (680 sidor). En biografi om en av Englands mest mångsidiga personligheter- konstnär, formgivare, författare och en av grundarna till den brittiska socialiströrelsen. Jo, jag borde verkligen ta itu med den här, som jag tror, mycket välskrivna boken.

Inga kommentarer: