tisdag 21 maj 2013

Den gröna världenVacker bok, inte sant? Den hör normalt hemma på Depåbiblioteket i Umeå men nu har den fått komma ut och lufta sig. Jag har längtat efter den här boken länge så jag blev glad över att kunna hämta ut den idag.

Det är en bok som handlar om natur och om författarens upplevelse av den- kapitlen är relativt korta och har titlar som "Brevlådans historia", "Bladen falla", Myggornas dans och mannen med paraplyet och "Fru Mathilde och herr Teodor" (bland annat). Just det där kapitlet om Mathilde och Teodor väckte min nyfikenhet direkt och det visar sig att Mathilde är en padda och Teodor en mullvad.

Det är trevligt och humoristiskt skrivet; här ett exempel: "Jag vet att mullvaden under jorden byggt ett komplicerat bo med många utgångar, att han behandlar sina honor illa, jagar in dem i en återvändsgränd och tvingar dem till könsumgänge- men jag går inte till hans hem på tebjudning och tråkar inte ut honom med predikningar om feminismen. Mathilde får också äta små grodor, fastän jag anser det barbariskt.

Men i stället komma de inte krypande till mig med skvaller och kannstöperi. Vi behöva varken älska eller hata varandra, vårt umgänge bygger på ömsesidig tolerans. Om det bara vore så bland människorna!"

5 kommentarer:

Anonym sa...

En vacker bok, verkligen! Som jag vet är Osorgin väldigt okänd i Tyskland nu (eller bara jag vet ingenting om honom^^ - finns bara en engelska wiki-inlägg). Men nu är jag nyfiken!
Kanske en roligare bok för att stå bredvid Thoreau, Walden?.
Jag aldrig läsde Walden, men jag köpte, på engelska, "the modern library New York" versionen. Bok är inte så vacker som Osorgin - men också vackert. Tack, Ingrid!

Mrs Calloway sa...

en sympatisk bok, förefaller det mig. vem skulle kunna motstå att läsa brevlådans historia? jag måste försöka låna Den gröna världen

Ingrid sa...

Klemperer: Osorgin är nog tämligen bortglömd här i Sverige också- man får leta ordentligt för att hitta hans böcker (den jag har nu är lånad från det stora depåbiblioteket i Umeå- och det var ju inte nästgårds precis...) Han skriver trevligt(men med stort allvar i humorn) och förtjänar ett bättre öde än den totala tystnaden- tycker i alla fall jag. (Jo, han är lite lättsammare än Thoreau).

Mrs C: En sympatisk författare, verkligen. Jag har blivit väldigt förtjust i honom.

Hanneles bokparadis sa...

låter lite som Karel Čapek

Ingrid sa...

Hannele: Jag tänkte precis som du- jo, det är nog lite i samma anda.