onsdag 15 maj 2013

En lektion i en del av Turkiets historia


En sorglig bild - fotot är från början av år 1915 och den unge pojken är bara 13 år gammal- en barnsoldat som nu fått medalj för att ha kämpat väl i slaget vid Sarikamish. Pojken är armenier vilket gör det hela än så mycket sorgligare med tanke på vad som skulle ske inom kort.

Slaget vid Sarikamish stod mellan den 22 december år 1914 och den 17 januari år 1915- och de stridande parterna var soldater från det dåvarande Ottomanska riket - de kämpade mot ryska trupper. Det blev en stor seger för Ryssland och de ottomanska soldaterna var mycket illa rustade- det var kallt och många frös ihjäl. Den ottomanska tredje armén marscherade ut med cirka 120 000 man- bara 42 000 återvände hem igen.

Jag läser om en svår tid i Turkiets historia (en tid då det fortfarande fanns ett Ottomanskt rike)-  Ayşe Kulin skriver om några mycket tunga år i sin roman "Farewell" (den kom ut på originalspråket, turkiska år 2007 och finns nu i engelsk översättning). Allt kretsar kring en familj i Istanbul, ett Istanbul som var ockuperat av bl a engelska trupper. Det jäser och pyr i landet och Mustafa Kemal (Atatürk) driver igång det turkiska självständighetskriget.

" Den 18 september1922 var de ockuperande arméerna bortdrivna och den nya turkiska staten kunde bildas, om än på ett klart mindre territorium än Osmanska riket hade omfattat före första världskriget. Den 1 november avskaffade det nya parlamentet sultanatet, och avslutade därmed 623 år av osmanskt styre. Lausannefreden1923 ledde till internationellt erkännande av den nyligen bildade "Republiken Turkiet" som Osmanska rikets efterföljarstat. Republiken utropades officiellt 29 oktober 1923 i den nya huvudstaden Ankara." ( Källa: Wikipedia.)

"Farewell" har de enskilda människorna i fokus och den berättar om hur en familj helt upplöses och splittras av kriget. Det Ottomanska riket löstes upp och med detta följde också splittring och söndring av släker och familjer. "Farewell" är en mycket lärorik historisk roman- ska jag framföra någon kritik så är det väl att den innehåller lite väl mycket av dialog för min smak men läsvärt är det- i allra högsta grad.

"Farewell" ingår i en serie som är utgiven av Dalkey Archive Press : Turkish Literature Series.
Inga kommentarer: