måndag 6 maj 2013

Smart reklamDen här behagliga lilla volymen med berättelser från Bansin hamnade i min brevlåda för ett tag sedan. Hans Werner Richter (1908-1993) (en av grundarna till den kända "Gruppe 47") har författat och här skriver han om sin hembygd i sju längre skisser.


Vy från dagens Bansin (lånat foto)

Bansin ligger på ön Usedom- en ö med intressant historia- speciellt för oss svenskar. Usedom tillhörde nämligen Sverige under nära 100 år. År 1720 såldes den dock till dåvarande kungen av Preussen. (Jag misstänker att Karl den XIIs krig och därmed dåliga finanser gjorde att den "svenska kassan" var i akut behov av pengatillskott).

Usedom är idag delad mellan Tyskland och Polen men den större delen har hamnat på den tyska sidan av gränsen och hör till delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Peenemünde är en av öns mera kända platser- men Peenemünde ger obehagliga associationer, tyvärr. Här utvecklade Werner von Braun sin V2-raket- som satte skräck i Londons befolkning under andra världskriget.

Så kommer jag till reklamen: I boken låg en liten broschyr från "Strandhotel Ostseeblick" ett vackert hotell vid strand och hav. Det är ett hotell med historia- och slutet är lyckligt. Hotellet återuppstod år 1996. Läs om det intressanta hotellet HÄR (engelsk version!).

"Schläfst du mit schönen Gedanken ein, wird die Nacht wie ein kleiner Urlaub sein" (så står det också på den lilla broschyren". Visa ord.

"Geschichten aus Bansin" har getts ut av Wagenbach förlag.

Inga kommentarer: