måndag 23 maj 2011

Ostindien

Tre böcker som alla beskriver nederländska ostindien- på ett eller annat sätt. Pramoedya Ananta Toers "Människornas jord" handlar om javanesiske Minke och hans uppväxt i ett land präglat av kolonialt förtryck (under Nederländerna)- "Människornas jord" var en av de större läsupplevelserna för mig förra året. Nu finns boken i prisvärd pocketutgåva. (Leopard förlag).


Jag hade inte hört talas om Hella Haasse innan jag snodde runt bland böckerna på Amazon.com. Hella Haasse har till och med fått ett par böcker översatta till svenska. Just nu läser jag hennes "The Tea Lords" (Heren van de thee) från 1992. Boken bygger på en verklig historia.


För ganska många år sedan nu läste jag Agneta Pleijels "Vindspejare" och jag hänfördes av denna släkthistoria med rötter just i nederländska ostindien. "Vindspejare" fick blandad kritik men jag gillar den väldigt mycket - en mycket fascinerande historisk tillbakablick.

4 kommentarer:

Nattens bibliotek sa...

Jag har läst den fascinerande berättelsen om Minke både första och andra delen. De tredje har jag ännu ej läst. Men snart..Mycket bra böcker som jag lärde mig mycket. av

Ingrid sa...

Bokstödet: Jag kunde heller inte sluta läsa om Minke... väldigt lärorika böcker och så bra att de blivit översatta till svenska!

Metta Karlsson sa...

Fantastiska tips, som vanligt! Tack!

Ingrid sa...

Böcker x3: jag blir så glad om du blir inspirerad! Böckerna om Minke rekommenderar jag speciellt!