lördag 14 maj 2011

Jag läser "I sammetens spår"

Nu har jag den äntligen i min hand- den fina novellsamlingen "Tjeckien berättar: I sammetens spår" och jag ska läsa femton noveller av tjeckiska författare. Givetvis började jag med Petra Hulovás "Genom frostat glas". Inledningsorden griper tag direkt: " Det sägs att världen är full av hemligheter, av olika öden, av nyanser från smutsvitt till svart formade av blå, gula och röda prickar. De färger som bildar alla andra färger. Även människorna består av ett fåtal grundstenar. Varje människa är sammansatt som ett hus."

Mänskliga relationer- mänskliga öden- Hulová har ett sätt att skriva som fascinerar mig. Språket är ovanligt rikt och starkt- och de personer hon skildrar blir alla mycket levande och deras problem berör och fängslar. Jag associerar till ett citat från "Gertrud" av Hjalmar Söderberg "Jag tror på köttets lust och själens obotliga ensamhet". Det finns något så utsatt hos Hulovás huvudpersoner.

Jag har läst ut romanen "All This Belongs to Me" - också av Petra Hulová- den kommer jag att skriva om så snart jag hinner. Det var en mycket fin läsupplevelse och jag hoppas och håller tummarna för att detta författarskap ska uppmärksammas här i Sverige - översätt, översätt, säger jag.

1 kommentar:

Ingrid sa...

Ivana: Jo, det är just den romanen jag har läst. (Jag tappade bort ditt inlägg! )- jag tyckte väldigt mycket om!! Jag ska samla mig och försöka få ihop några rader så småningom. Du ska ha så stort tack för dina inspirerande inlägg om tjeckisk litteratur. Jag fortsätter nu med novellerna.