måndag 16 maj 2011

Flera damer tack!

Det är nog det jag tänker efter det att jag läst den här fina novellsamlingen. Tjeckiska författare är jag sannerligen inte bortskämd med och jag har förstått att bara ett par av de femton här representerade har blivit översatta till svenska. Det hoppas jag att det blir ändring på å det snaraste.

Alla novellerna är läsvärda men några lyser det lite extra om- de kommer jag att läsa om och jag kommer också att vilja hitta böcker av "upphoven". Petra Hulová är en av dem- novellen hon har skrivit heter "Genom frostat glas"-den är magisk... "Det sägs att världen är full av hemligheter, av olika öden, av nyanser från smutsvitt till svart formade av blå, gula och röda prickar. " Relationer sedda genom lupp... (eller kanske just frostat glas). En i själen ensam man skriver sin historia. Det är sorgligt, intensivt och vackert.

En annan av "novellisterna" som etsar sig fast är Anna Zonová med "En pistasch, tack"- det är också ett relationsdrama men med en absurd-humoristisk-svart udd. Jag känner en konstant lust att slå på mannen i berättelsen... :-) som verkligen fångar all ens uppmärksamhet (hade jag läst den på bussen hade jag nog glömt att hoppa av). "Rénata tittade på mig med ett spydigt leende i blicken. Jag noterade att det saknades två prickar över u i ordet Gluck. Hon stoppade näsan i muggen och började blåsa bubblor i kaffet. "Det är jättekul, vill du prova?" sade hon utan att avbryta bubbeltillverkningen. Jag teg."

Michal Ajvaz representeras i samlingen med novellen "Skalbaggen"- en mycket vindlande och labyrintaktig beättelse med starka absurda inslag. Det är inte helt lättläst och här får åtminstone jag vara mycket koncentrerad för att kunna följa med i turerna- men... detta är stor litteratur.

Ajvaz roman "En annan stad" finns att få tag på i svensk översättning- utgiven av Aspekt förlag.

"Michal Ajvaz prosa är unik i den tjeckiska samtidslitteraturen med sitt inslag av lätt absurd, magisk realism. Hans verk har en filosofisk dimension och skildrar ofta ett sökande efter en djupare mening. Den värld som Ajvaz frammanar är hemlighetsfull och lockande på ett sätt som för tankarna till Franz Kafka eller Jorge Luis Borges." (från bokens omslag).

Jag hade gärna sett att novellsamlingen innehållit flera verk av kvinnliga författare- det är lite väl stor manlig övervikt.... Hur som helst- de femton novellerna ger en inspirerande introduktion till tjeckisk litteratur- här finns det mycket att urforska och jag är övertygad om att det kommer en hel del översättningar till svenska framöver. Det ser jag fram emot.

Inga kommentarer: