fredag 27 maj 2011

Om inte om hade varit

Man kan onekligen spekulera över ödets ironier och historiens underliga kringelikrokar när man läser den ypperligt skrivna biografin om Victoria av Preussen "Empress Frederick" - eller Vicky som hon också kallades- äldsta dotter till drottning Victoria och hennes Albert. Om Frederick hade fått leva.... om inte hans far hade blivit så gammal och virrig... om inte sonen Wilhelm hade fötts handikappad och om han inte blivit så hårt uppfostrad... Hade det då blivit krig? Hade världen sett annorlunda ut? Ja, det kan jag inte låta bli att fundera över.


Hannah Pakulas biografi är en tegelsten men varenda sida är värd att läsa. Hon har verkligen gjort sitt jobb ordentligt och forskat i källorna- men så spottar hon heller inte ur sig böcker på löpande band. Samtidigt kan man gärna titta på den utmärkta serien "Fall of Eagles"- då går det upp många talgdankar (som min mattelärarinna brukade säga).


2 kommentarer:

mimmimarie sa...

Om inte om fanns ja. Vicky i all sin briljans fick ett ganska tragiskt öde till öde till slut, när makten kom hennes och hennes makes väg så hade allt gått för långt och hans 100 dagar blev blott ett mellanspel.
Tilläggas bör att alla de böcker jag har läst om henne och tiden är skrivna av anglosaxiska författare. Det skulle vara intressant att få ett tyskt perspektiv på henne också. Känner du till någon sådan bok?

Ingrid sa...

Mimmimarie: Ja, var det inte sorgligt på en så begåvad kvinna. "What a waste", skulle man kunna säga. Jag är också intresserad av en tysk vinkling- och ska luska lite. (Pakulas bok finns faktiskt översatt till tyska....)