onsdag 25 maj 2011

En resa till 1800-talet

Rudolf Kerkhoven är en ung man med ambitioner- han vet vad han vill och han arbetar hårt och flitigt för att nå sina mål- att skaffa sig en plats på kartan i Ostindien genom att bli teodlare. Hans familj är väl förtrogen med livet i "kolonierna" och han får därför en god start. Hella Haasse har skrivit en mycket intressant roman om en svunnen tid. Romanen är en familjekrönika men huvudpersonen är Rudolf Kerkhoven och vi får följa honom genom livet- som blir en kamp för överlevnad trots goda odds från början.

Att odla te är en svår konst- speciellt om man startar där det en gång varit en kaffefarm. Naturen är inte alltid så vänlig- insekter och rovdjur har man tätt inpå knutarna. Rudolf är en mycket stel och plikttrogen man- och han går raka vägar i livet. Han gifter sig med unga Jenny och "planterar om henne" från storstad till utmarker. Jenny vantrivs men uthärdar och Rudolf- ja- han märker ingenting utan ägnar sitt liv åt att sköta affärerna. Jodå, verksamheten går runt och till slut går det riktigt bra- men... med de mänskliga relationerna går det sämre. På alla håll.

Hella Haasse har lyckats att skriva en mycket spännande och berörande berättelse - och visst, hennes språk är enkelt och boken är lättläst men det förtar inte innehållet- inte ett enda dugg. Hennes berättarstil påminner mig lite om Vilhelm Mobergs och jag var så uppslukad av den här boken att jag släpade den med mig lite överallt under läsningens gång.

I efterordet får vi veta att handlingen bygger på verkligt material och att författarinnan hämtat underlaget från diverse dokument från "The Indies Tea and Family Archive". Det finns också glosförteckning och kartor i boken vilket underlättar förståelsen.

Översättaren, Ina Rilke, får mycket beröm för sin gärning- (Hon översätter från nederländska, flamländska och franska)

HÄR en länk till en nederländsk site om Hella S Haasse och HÄR en länk till en mycket fin recension i the Guardian.

2 kommentarer:

mimmimarie sa...

Det låter som en bok jag skulle vilja läsa, teälskare som jag är.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Jag blev mycket positivt överraskad av boken och författarinnan- det var en lättläst och samtidigt intressant bok. Assam-te talas det en del om...