onsdag 11 maj 2011

The war to end all wars

Siegfried Sassoon 1915


'They' av Siegfried Sassoon

The Bishop tells us: 'When the boys come back'

They will not be the same; for they'll have fought'

In a just cause: they lead the last attack'

On Anti-Christ; their comrades' blood has bought

'New right to breed an honourable race,

'They have challenged Death and dared him face to face.
''We're none of us the same!' the boys reply.'

For George lost both his legs; and Bill's stone blind;'

Poor Jim's shot through the lungs and like to die;'

And Bert's gone syphilitic: you'll not find'

A chap who's served that hasn't found some change.'

And the Bishop said: 'The ways of God are strange!'


Så många unga män kom aldrig tillbaka från skyttegravarna och så många fick sina liv fördärvade för alltid. Jag läser "Krigets dårar" av Pat Barker som handlar mest om författaren och poeten Siegfried Sassoon. Sassoon överlevde visserligen kriget men han blev helt desillusionerad. År 1917 sårades han svårt och under konvalescensen mognade hans pacifistiska inställning fram allt mer. Han kastade sin tapperhetsmedalj i havet. Han ansåg nu att kriget var helt orättfärdigt. Poeterna Isaac Rosenberg, Rupert Brooke och Wilfred Owen var bland dem som aldrig återvände.

6 kommentarer:

snowflake sa...

Han blev även god vän med Robert Graves. Graves beskriver i sin självbiografi från kriget hur han försöker bortförklara Sassons kritik mot kriget med att han är så sjuk och skadad, Graves sliter hårt för att inte Sassoon ska hamna inför krigsrätt.

Ingrid sa...

Snowflake: Ja, jag ser att Robert Graves nämns en hel del i handlingen också. Pat Barton skriver bra- blandning av fakta och fantasi- Graves självbiografi kanske är något man skulle läsa?

Bai sa...

Dette var sterke ord. Og igjen så aktuelle i desse dagar. Diskusjonen om "a just cause" går varm på norske radiokanalar for tida.

Ingrid sa...

Snowflake: (min tidigare kommentar försvann...) Jag skulle gärna vilja läsa Robert Graves självbiografi- han förekommer också en del i boken.

Bai: Hela boken är tung att läsa och trots att den är mycket välskriven känns det som om jag inte skulle orka med två till (det är första delen av en trilogi). Intressant att denna debatt förs i Norge nu- ja, det där med "a just cause..."- den debatten är viktig.

Bai sa...

Debatten har gått nokre rundar, men han blir aktualisert igjen kvar gong nokon døyr i Afghanistan (kva forventer dei når dei reiser i krig? ...ja, eg er mot heile innsatsen til Norge). Akkurat nå er det ein tv-dokumentar om dei nordmenna som er i krig, som har reist spørsmålet, samtidig som Norge sin innsats i Libya også blir diskutert. Det som er veldig interessant i denne samanhengen er at det er veldig få som våger å kalle ein krig for ein krig. Trur dei det blir lettare for oss å svelgje det då?

Ok.. eg skal ikkje kuppe kommentarfeltet ditt. Uansett var det eit sterkt dikt.

Ingrid sa...

Bai: Krig är krig- och precis som du säger hjälper det inte att skygga för ordet och handlingen. Generalerna och politikerna klarar sig för det mesta. Det är alltid de "små" som får betala. Priset är högt.