söndag 29 maj 2011

Till mor
Min mamma är borta sedan många år- men ändå alltid närvarande. Minnen, foton och böcker- brev och anteckningar .... Hon fick ett långt liv- det hade hon inte väntat sig- i hennes släkt blev man sällan över 60 och många blev knappt 40 en gång. "Jag har blivit gammal som Methusalem" brukade mamma säga. Hög ålder är inte alltid en gåva- vännerna har gått bort och likaså de flesta släktingar. Det kan bli mycket ensamt mot slutet.
Mamma blev föräldralös vid sex års ålder och hon fick sannerligen ingenting gratis här i livet- allt fick hon kämpa för. Syskonen skildes hon från (det var ingen som orkade/ville ta hand om tre små barn på en gång)- hon tvingades lämna sitt hem och sitt land- fick byta språk. Läshuvud hade hon (det hette så på den tiden) men det tröt med pengarna och de flesta gymnasier var stängda för flickor. Räddningen hette Hermods korrespondensinstitut- där fick många ungdomar möjlighet att förkovra sig på den tiden.Hermods var ett stort och viktigt landmärke i Malmö under många årtionden. Adressen var Slottsgatan( mittemot Kungsparken.)

Mamma framhöll alltid värdet av en ordentlig utbildning för det hade varit hennes egen räddning i livet- oberoende skulle man vara- inte låta någon försörja sig- det skulle man fixa själv, sa mamma.

Min mamma har alltid varit en förebild- en inspiration och ett bevis för att "man kan om man vill." Per aspera ad astra.

4 kommentarer:

mimmimarie sa...

Vilken fin och ömsint berättelse om din mamma.

Ingrid sa...

Tack, Mimmimarie.

Nattens bibliotek sa...

Fint skrivet om din mamma. Tänk att vara en sådan förebild.

Ingrid sa...

Bokstödet: Tack- min mamma hade en enorm integritet och styrka.