onsdag 25 maj 2011

Marie av Rumänien

Marie av Rumänien fick ett spännande liv- men om det alltid var så lyckligt- nej, det tror jag inte. Hur som helst fascinerar hennes öde- och jag har länge kikat på Hannah Pakulas biografi- nu har jag beställt den. Marie levde under en svår tid i Rumäniens historia- hon fick se och vara med om mycket. Hannah Pakula har också skrivit en biografi om drottning Victorias äldsta dotter Victoria "Vicky" ("An Uncommon Woman").

6 kommentarer:

mimmimarie sa...

De är båda bra böcker Ingrid. Jag har läste dem båda mer än en gång. Dessutom har jag i min samling drottning Maries memoarer i tre band som Hanna Pakula använder sig av som källa och som kanske vinklar historien lite väl mycket. Marie figurerar också i Frauen aus dem Hause Coburg som jag skrev om här: http://mimmimarie.blogspot.com/2011/05/die-frauen-aus-dem-hause-coburg.html
En del nya uppgifter kom fram där, bl a att hennes make kung Ferdinand förmodligen endast var far till de två äldsta barnen som födde i äktenskapet. De övriga fyra hade tre olika fäder sades det, jag har hört tidigare att det "bara" handlade om två av barnen.

Boken om Victoria av Preussen är också bra. Det är två mycket intressanta kvinnoöden.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Hannah Pakulas bok om Vicky har jag också läst- väldigt bra och välskriven- det låter betryggande att hennes bok om Marie är av samma kaliber. (Maries egna memoarer skulle jag gärna vilja läsa!) Jag följer med stort intresse din läsning av de tyska kungligheterna- de är ju en så stor del av historien som den en gång var- Jag har skrivit upp alla de tyska böcker du nämnde i din blogg :-) Det kan nog bli så att jag beställer ett par via Amazon.de.....

mimmimarie sa...

Jag ser fram emot flera tips av dig på vad som kan finnas som jag har missat.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Jag tror att du och jag delar ett stort intresse för historia och däri inbegripet kunglig historia- Jag ska hålla ögonen öppna och det känns roligt att kanske läsa lite om tyska förhållanden också. De böcker du har rekommenderat har varit mycket bra!!

Sanna sa...

Åh, jag läste Pakulas bok om Vicky en sommar när jag bodde i London! Den var underbar! (Både sommaren och boken :))

Ingrid sa...

Sanna: Jag har börjat läsa om boken om Vicky! (Fast jag har inga fina sommarminnen med den :-) men visst är den otroligt bra.