måndag 23 maj 2011

Grimaser och konst- från Beaune till Wien: En resa med Karl-Markus Gauss

Karl-Markus Gauss börjar sin resa i Beaune- mitt i det vackra Bourgogne. På fotot ovan det kända Hôtel -Dieu (ursprungligen ett sjukhus för de mindre bemedlade) som byggdes 1443 på uppdrag av Nicolas Roulin.Nicolas Rolin- avporträtterad av Jan van Eyck (tavlan finns på Louvren).


Gauss vandrar runt i den turistspäckade staden och så småningom hittar han och hustrun en liten trevlig restaurang där de äter kvällsmat. Vid ett annat bord sitter en ensam man- ensam och mycket kontaktsökande. Tyvärr är ingen annan intresserad av att underhålla sig med mannen och han blir mer och mer desperat och till slut tar han till drastiska metoder- bland annat genom att åstadkomma en av de värsta grimaser som Gauss någonsin sett- och så letar han i minnet (Gauss alltså) och kommer ihåg en utställning för många år sedan i Wien- på slottet Belvedere.Den här hemska (men otroligt skickligt gjorda) skapelsen är gjord av den österrikiske bildhuggaren Franz Xaver Messerschmidt- den är en i en hel serie av så kallat "Köpf-Stückhe". Här avbildas de värsta grimaserna i konsthistorien.


Det första kapitlet i Gauss bok "Im Wald der Metropolen" är fyllt av intressanta nedslag i Europas kulturhistoria och jag läser och lär (förhoppningsvis)- i allt finns hela tretton kapitel. Härligt! Gauss påminner lite om Claudio Magris i stil och jag gillar hans sätt att associera. Mera följer....
(samtliga foton är lånade)

Inga kommentarer: