söndag 29 maj 2011

Nothing to Envy

"Uri Abogi, our father, we have nothing to envy in the world.
Our house is within the embrace of the Workers' Party.
We are all brothers and sisters.
Even if a sea of fire comes toward us, sweet children do not
need to be afraid.
Our father is here.
We have nothing to envy."

Den här sången (för det är en sångtext) sjöngs av en liten pojke klädd i ett smutsigt, alldeles för stort blåställ i staden Hamgyong i Nord-Korea år 1998. Han sjöng för att få lite mat i ett svälthärjat land. Vem vet om han lever idag. Jag har läst Barbara Demicks reportage om Nord-Korea. Hon har varit där ett flertal gånger men den här boken skildrar landet sett från ett antal avhoppares ögon och de minnen de har av sitt gamla hem. Inte oväntat är detta ett skakande vittnesbörd om en av de mest slutna länder som finns. Länge kunde Kim Il Sung förlita sig på både Sovjetunionens och Kinas stöd men så kom 1989 och världen förändrades nästan över en natt. För Nord-Korea innebar detta en katastrof av stora mått och plötsligt stod landet utan försörjning. En hungersnöd utbröt och massor av människor bara dog som flugor.

Idag heter ledaren Kim Jong Il (son till Kim Il Sung) och inte är saker och ting mycket bättre. Fler människor än någonsin flyr ut ur landet - till Kina och till Syd-Korea framför allt. Barbara Demick har intervjuat ett halvdussin av dessa flyktingar och de har alla skrämmande och otroliga historier att berätta. Mrs Song miste sin ende son, sin make och sin svärmor inom loppet av bara ett år- länge uthärdade hon men till slutl yckades hon lämna sitt hemland. Hennes dotter Oak-Hee tvingades lämna sina två barn-och hon längtar tillbaks.

Jag berörs djupt av den på förhand dödsdömda kärlekshistorien mellan Mi-ran och Jun-sang- och det är nästan ännu mera sorgligt att få veta att båda två lyckades fly- men ingen av dem vågade berätta för den andre och så var allt för sent när de väl träffades igen på den andra sidan gränsen. Jun-sang försöker trösta sig med en dikt av Sandor Petofi (den ungerske poeten)

Liberty and love
Those two I must have.
For my love I'll sacrifice
My life.
For liberty I'll sacrifice
My love.

Barbara Demicks bok är ett gripande vittnesmål om ett land/en regim som berövar sina invånare på liv, kärlek och frihet. (På svenska heter boken "Inget att avundas" och den är utgiven på Natur & Kultur förlag)

Guy Delisle har också skildrat Nord-Korea inifrån- i serieform. Mycket kusligt och mycket välgjort. Delisles bok finns ännu inte i svensk översättning. (Det tycker jag är synd). Läs mer om Guy Delisle hos PocketPocketPocket.

2 kommentarer:

Fru E sa...

Står i kö på mitt bibliotek på Inget att avundas. Tror att den är mycket intressant att läsa. Jag läste ju Alla monster måste dö som också handlar om Nordkorea och blev väldigt fascinerad... och förskräckt!

Ingrid sa...

Fru E: "Alla monster måste dö" har jag inte läst- den måste jag kolla upp. Tack för tipset. "Inget att avundas" är välskriven och gripande. Man blir mycket tagen av dessa människoöden.