onsdag 30 mars 2011

Vidare längs Donau- till Bratislava

(foto:från Wikipedia)

-

Omkring 65 kilometer från Wien ligger Slovakiens huvudstad- Bratislava. Mellan år 907 och 1918 var den en del av Ungern och det habsburgska riket. Då hette staden Pressburg/Pozsony. Till Bratislava kom habsburgarna för att krönas med Stefanskronan och staden betraktades, enligt Magris, som en trivsam förort till Wien.


Stefanskronan. Foto från Nationalencyklopedin.
-

Magris skriver: " I århundraden har slovakerna varit ett okänt folk, landets dunkla substrat och vävnad, lika oansenligt som halmen och den torkade gödseln som håller ihop bondstugorna. I en dikt av den ungerske nationalskalden Petöfi framställs slovaken , om än på ett ömsint sätt, som en rödnäst kittelflickare med sliten överrock."

-

Kärleken till det slaviska fick sin början framför allt i Slovakien- och en av de mera kända författarna i den proslaviska diktningen var Ján Kollár (som skrev på tjeckiska men som var slovak).

-
("for your freedom and ours")

-


Under våren 1968 spelade Slovakien en stor roll - och konstigt nog blev det skonat av den sovjetvänliga reaktionen i augusti samma år- den som helt förödde den tjeckiska kulturen. Jag citerar :" Medan Prag blev halshugget , gick den totalitära restaurationen förvisso hårt åt civil frihet och individuella rättigheter även i Slovakien, men accentuerade ändå-av politisk beräkning och tilltro till landets panslavistiska och således ryssvänliga tradition- det lokala elementets politiska tyngd."

Så avslutas kapitlet med dessa ord: "Bratislava är--- en vital och expanderande värld som inte melankoliskt vänder blicken mot det förgångna utan mot tillväxt och framtid."

2 kommentarer:

Vicky sa...

Så där vit och fint var inte slottet när jag såg det :) Skulle vara kul att återse - men det finns ju så många platser att besöka...

Ingrid sa...

Vicky: det har nog rustats upp en hel del på många ställen misstänker jag- (och jag har inte sett så mycket av de gamla öst-länderna så jag är verkligen avundsjuk på dig!)