onsdag 23 mars 2011

Resa längs Donau: Ulm

Jag har skrivit om Ulm tidigare på min blogg- men det är en stad som är värd spaltkilometer. Från min barndom minns jag diverse frågesporter som nästan alltid innehöll: "Var finns världens högsta kyrktorn"? (Jo, alldeles riktigt- i Ulm).
-

Claudio Magris börjar med att berätta om Ernst Neweklowksky som idag skulle fått epitetet "nörd" (ett uttryck som jag inte är odelat förtjust i) . Neweklowsky ägnade större delen av sitt liv åt att skriva boken om "Skeppsfart och flottning på övre Donau"- tre band blev det och över 2000 sidor- tala om tegelsten. I de här banden finns allt om sjöfartens historia på Donau- och då är allt faktiskt just "allt"- rutter, båtar, båtdelar, strömmar, sandbankar, pontoner etc etc.

-

Ulm har fått benämningen "den första huvudstaden vid Donau"och "Schwabens prydnad".

-

Erwin Rommel under ökenkriget.
-
På torget framför rådhuset i Ulm ,den 18 oktober 1944 "utspelade sig en teaterscen som speglar den tyska själen" - fältmarskalk Erwin Rommels statsbegravning förrättades i närvaro av Rundstedt. Folkmassan var helt ovetande om att Rommel i själva verket tvingats till självmord - det hade nämligen uppdagats att han varit inblandad i 20-juli-sammansvärjningen mot Hitler.

-

Ulm var också hemvist för syskonen Scholl som även de miste livet för sina åsikters skull.



Inga kommentarer: