lördag 19 mars 2011

Lyrics Alley av Leila Aboulela

"It must be a skill , like fishing to cast your net into a river of dreams and catch a splendid array of words".
-
Vilken betydelse har konsten och konstnärer/författare i samhället? Det är ett av flera teman i den här oerhört välskrivna romanen av den sudanesiska författarinnan Leila Aboulela.
-
"Lyrics Alley" är en familjesaga som berättas under en brytningstid mellan gammalt och nytt- detta är landet Sudan under 50-talet och det brittiska imperiet ligger i dödsryckningar. Vi möter familjen Abuzeid- en överklassfamilj som även den håller på att brytas sönder av den nya tiden som är på väg. Mahmoud Bey är familjens överhuvud och han har två fruar- Waheeba som håller på de gamla traditionerna och som lever isolerad i sitt hem- och så den unga Nabilah (från Egypten) som är en modern kvinna som inte kan acceptera de gamla sedvänjorna.
-
Som en lysande och klar stjärna framträder Mahmouds son Nuur- (betyder inte namnet ljus?) Nuur vill bli poet- han skriver dikter i hemlighet och han är den son som Mahmoud sätter allt sitt hopp till. Så sker det ofattbara-en händelse som slår sönder tillvaron för familjen- Nuur blir förlamad efter en dykolycka. Nuurs svåra kamp för ett liv, för en mening i tillvaron är så fint skildrad- på svåra och slingriga vägar färdas han- först helt utan hopp men sedan med alltmera tillförsikt.
-
Ljuset, upplysningen är en viktig komponent i berättelsen- Nuurs kusin Soraya (som han älskar) har en brinnande önskan att utbilda sig till läkare. Hon får övervinna många hinder bland annat det att hon trots synfel inte får lov att bära glasögon för sin far. Nuur ger henne ett par i hemlighet- och så kan även Soraya "se stjärnorna.... "
-
"Lyrics Alley" läste jag ut på en eftermiddag. Jag kunde helt enkelt inte släppa boken ifrån mig när jag väl kommit in i handlingen. Sann och sällsynt god berättarkonst skulle jag vilja beskriva den som. Nu hoppas jag att Leila Aboulela får det erkännande hon förtjänar för sin bok. Det skulle förvåna mig (och göra mig mycket besviken) om "Lyrics Alley" inte kom med på Orange-prisets korta lista.

Inga kommentarer: