söndag 20 mars 2011

Den evige dissidenten


Det har han kallats för- den ungerske författaren István Eörsi. Om honom läser jag i Karl-Markus Gauss intressanta "Donau-ABC" (min egen benämning på boken jag just nu håller i min hand).

-

István Eörsi (1931-2005) deltog i upproret 1956, dömdes till åtta års fängelse men släpptes 1960. Han var mycket politisk aktiv under hela sitt liv. Alltid oppositionell och alltid rak i sin kommunikation. Eörsi har författat cirka 35 verk- många av dem har översatts- mestadels till tyska. (Inget på svenska såvitt jag kan se).

-

Jag hittar en artikel i DN (av Henry Ascher) som ger en god bild av István Eörsi.

-

"Eörsi förundrar sig över hur Kertész kan skriva en hel artikel om Israel-Palestinakonflikten utan att låtsas om att det också finns palestinska offer. Hur kan en så av lidande prövad författare skriva om vår tids grundläggande sociala och moraliska problem med så lite insikt, ungefär som om han obildad kom direkt från ett ökenlandskap? undrar han. Eörsi menar vidare att det var med skammens rodnad som han läste de rader som Kertész skrivit om davidsstjärnan på stridsvagnarna i Ramallah: "Det var fruktansvärt när jag själv kände den gula stjärnan på mitt bröst men lika fruktansvärt är det att se detta tecken på de stridsvagnar som rullar in i flyktingläger. Från Förintelsen härleder jag den moraliska förpliktelsen att alltid vara solidarisk mot varje tids förföljda, med etniska, konfessionella och sexuella minoriteter, med de socialt förfördelade. För mig finns ingen annan judisk solidaritet än att stå emot antisemiterna. Efter Förintelsen kan ingen form av rasism tolereras."

(Eörsi miste själv större delen av sin släkt under förintelsen).
-
Jag länkar till dödsrunan över Eörsi i the Guardian.
-
Så återstår det för mig att försöka hitta något av Eörsi som är översatt till "rätt" språk. Jag är ganska säker på att det finns en del på tyska.

Inga kommentarer: