torsdag 31 mars 2011

En avantgardistisk poet



Jag dröjer mig kvar i Slovakien ett tag till- och fördjupar mig i kapitlet "En proletär söndag vid Donau". Claudio Magris ägnar ett par sidor åt den avantgardistiske och militant-kommunistiske författaren Ladislav (Laco) Novomeský (1904-1976). Jag hade aldrig hört talas om honom förut och det kanske inte är så konstigt- att hitta hans verk på de "vanliga" språken verkar vara mycket svårt. (Det finns en bok på engelska- men den verkar inte vara lätt tillgänglig för tillfället).


Mest känd är Novomeský för "Nedel'a" (Söndag) som kom ut 1927. Jag citerar från Magris bok om Donau : " Men den "vemodsfyllda processionen längs Donau" som kritikern Stefan Krcméry ser i "Söndag" är inte bara raden av de anspråkslösa och olyckliga levnadsöden som besjungs av Novomésky, det är också vemodet i den motsägelse som genomsyrar hela hans poesi och utgör dess storhet och gör den till en kärnpunkt i den slovakiska kulturen och politiken". - Novomeský fick tillbringa fem år i fängelse - dömd som "borgerlig nationalist" . Han kom sedan att bli en symbol för hela den slovakiska historien. År 1963 först, fick han upprättelse- men han anslöt sig inte till den så kallade Pragvåren 1968. "Novomeský är således en symbol för en poesi som är rotad i den slovakiska och internationalistiska myllan, som visserligen är anti-stalinistisk men tar avstånd från upproren 1968. Hans dramatiska öde gav paradoxalt nog ett alibi åt regimens konformism och auktoritarism. (Man får komma ihåg att Magris bok skrevs under 80-talets första år- och Magris avslutar faktiskt kapitlet med följande mening: "Världen har förändrats, även om det troligen inte var Novomeskýs poesi som åstadkom denna förändring").

2 kommentarer:

Johannes sa...

Verkar intressant. Har du sett några exempel på hans dikter?

Ingrid sa...

Johannes: Nej, tyvärr- och jag har letat och letat. Jag hittade en bok på engelska men den verkar vara svår att få tag på. Allt detta gör mig extra nyfiken- konstigt att det inte finns något på tyska ens en gång. Jag ska leta vidare.