söndag 31 januari 2010
Tribute to Robert Falcon Scott
lördag 30 januari 2010
Tom är död av Marie Darrieussecq
fredag 29 januari 2010
Nyfiken på...två grafiska romaner
JD Salinger
-
"I’m standing on the edge of some crazy cliff. What I have to do, I have to catch everybody if they start to go over the cliff—I mean if they’re running and they don’t look where they’re going I have to come out from somewhere and catch them. That’s all I’d do all day. I’d just be the catcher in the rye and all.''
torsdag 28 januari 2010
Eric Satie- en morgon i gnistrande kyla....
Jag avnjuter de vackra tonerna till en utsikt över snö och is..... en lugn morgon efter en natt av (halv) storm.....
Gripande läsning
onsdag 27 januari 2010
Tema-trio iskyla
Kom och köp konserverad gröt
tisdag 26 januari 2010
En mycket läsvärd tysk
-
Handlingen så: År 1943. En ung tysk kvinna (författarens mor) väntar sitt första barn (hon är höggradigt gravid)- och är ensam i Rom. Hennes man, Gert, har blivit skickad som soldat/fältpräst till Nord-Afrika där han försöker att se det bästa i situationen (det kunde ha varit värre- han kunde ha sänts tillbaka till Öst-fronten där han tidigare blivit sårad- så resonerar han).
-
Vi får följa kvinnan under en dag. Hon går genom Rom (hon har uppmanats att promenera för att det är nyttigt) och hon funderar över sitt liv och samtidigt betraktar hon omgivningarna. Det blir många kontraster för henne. Rom- så fyllt av historia och prakt från forna tider ställs mot hennes egen hembygd i Tyskland- det katolska tänkandet ställs mot det protestantiska- och hon har tankar om Tyskland och kriget. Delius beskriver en oskyldig och ganska naiv ung kvinna- hon längtar och väntar...
-
Jag tycker mycket om bilden den här berättelsen förmedlar- jag tänker på hur det kan ha varit att tillbringa sin ungdom under hakkorsets ok, att tvingas vänta och oroas och så undrar jag naturligtvis hur det gick i slutänden (för det får vi inte veta). Det här ¨är en vacker bok , en bok som känns som långsamt porlande vatten....
-
" å andra sidan, om benet någon gång skulle bli bra skulle man då inte genast skicka honom till Ryssland eller en annan farlig front, och det vore slut med den tämligen skyddade platsen i skrivstugan i en villa i utkanten av Tunis, där bomber bara föll då och då, men så dum är inte ens fineden att han kastar sina bomber över villakvarter,"
måndag 25 januari 2010
Bibliotekets magasin
Eviga följeslagare I
söndag 24 januari 2010
Judd mat gaardebounen, wanneg gelift
lördag 23 januari 2010
Kyckling med plommon
Nej, detta ska inte handla om matlagning eller kokböcker- utan om Marjane Satrapis berättelse om Nasser Ali Khan (han var Satrapis mammas farbror).
-
Här blandas nedtecknandet av ett sorgligt och intensivt människoliv med Iransk historia och kultur. Det är en mästerlig sammansättning. Nasser Ali Khan är musiker och han älskar sin tar (iransk luta) - i ett stormande gräl slår hans hustru itu den- och då bestämmer sig Nasser Ali Khan för att livet inte längre är värt att leva. Vi får följa hans sista åtta dagar genom Marjane Satrapis bilder och texter.
-
Jag kommer aldrig att glömma den här vackra hyllningen till en död släkting. Det är visserligen en svart historia men den har inslag av glädje också- av kärlek- och humor. Marjane Satrapi kan konsten att blanda rätt ingredienser för att åstadkomma den mest fängslande och undersköna biografi över ett liv som förtjänar att kommas ihåg.
fredag 22 januari 2010
En dikt om vår underliga tid.....
torsdag 21 januari 2010
En klassiker från Finland
onsdag 20 januari 2010
Tema-trio "Ondska"
tisdag 19 januari 2010
Haiti i fokus
Nobelpris- nobelalfabet bokstaven V
Nobelalfabetet i Lyrans regi fokuserar denna vecka på bokstaven "V".
Det är ingen lätt bokstav visar det sig.... men till sist föll mitt val på Erik Axel Karlfeldt och "Vildmarks-och kärleksvisor".
-
Karlfeldts diktning minns jag nog bäst från min gymnasietid- men jag har hans samlade dikter i min bokhylla (arvegods...). Helmer Lång skriver i sin bok om "De litterära Nobelprisen" att Karlfeldts pris var unikt i minst två avseenden- dels saknas motivering dels gavs priset postumt.
-
Karlfeldt skriver så gott som alltid med rötterna i sitt hemlandskap- Dalarna. Hans debutverk var just "Vildmarks- och kärleksvisor". I Karlfeldts dikter finns passion, vemod och finstämda naturbeskrivningar (ibland får han mig att tänka på Harry Martinson). Tycker jag om Karlfeldts lyrik? Ja, det gör jag. Han berör- och hans längtan känns så starkt i både raderna han skriver och i mellanrummen.
Här några rader ur dikten "Ur hjärtats gåtbok" (från Vildmarks- och kärleksvisor)-
Jag vill komma en gång, då din ungdom är slut,
då ditt hjärtas mystärer du tyst grubblar ut.
I den döende sommarens ljus vid din dörr
vill jag röra de strängar som klingade förr.
Ty vart dunkelt ackord har jag gripit och gömt
och kan ge dem på nytt, lågnt se'n klangen du glömt;
och i vemodig lek skola strömma förbi
sorl av vindar och älv och vår dröms melodi.
-
Nobelpriset till en ännu levande författare så.... det skulle jag gärna vilja tilldela författarinnan Susan Vreeland. Hon skriver så levande och kunnigt om konstnärskap och historia- om kärlek- passion och lidande men också om skapandets glädje. (Jag vill samtidigt tacka Hermia för tipset att läsa "Artemisias passion"- en bok som verkligen var fängslande intill sista sidan). Min motivering för Susan Vreeland: För hennes glöd och passion när det gäller att beskriva både svunna tider och svunna konstnärsliv.
söndag 17 januari 2010
Om Michelangelo och påvens tak
Jag föll för frestelsen och köpte några böcker på AdLibris rea- en av dem var "Michelangelo och påvens tak" av Ross King. Jag vet inget om vare sig boken eller författaren men ämnet intresserar mig.
-
Rom vid 1500-talets början borde vara mycket givande att fördjupa sig i - och det Sixtinska kapellets tak vill jag gärna veta mera om. Tänk att ha en så stor målarduk.... 1000 kvadratmeter..... Bara tanken på att måla ett tak av den dimensionen är svindlande i sig (även utan figurativ konst)- hur var det bara möjligt!
-
Boken är utgiven av Historiska Media.
lördag 16 januari 2010
En produkt av sin tid
Den här kartan visar en stor del av min barndom och ungdom. "Järnridån" och det kalla kriget som blev en följd av indelningen. Jag tänkte mycket på den här kartan när jag läste "Le Grand Tour" (en resa i döda poeters sällskap)- en stor del av den resan företogs på den sida som länge var dold bakom järngardinen.
-
På 60-talet kändes det inte lockande alls att resa "österut". Berlinmuren föll så småningom -men först år 1989-och gardinen revs ner den också. Nu är saker och ting mycket annorlunda. I min hand just nu (eller snarare på bordet för den här boken är tung...) har jag Gunnar Åselius "Krigen under kalla kriget" - ett reafynd från AdLibris.
-
Boken väcker minnen bara i kapitelrubrikerna. "De skäggigas triumf- Sierra Maestra 1958"- (jovisst- nu handlar det om Cuba - Fidel och Che). "Tillbaka till stenåldern" ("egentligen "vi borde bomba Vietnam tillbaks till stenåldern"- ett yttrande som tillskrivs flyggeneralen Curtis LeMay)- jag ryser när jag tänker på Vietnamkriget.
-
Jag minns också Kuba-krisen 1962- aldrig har jag varit så rädd som då- jag trodde att det tredje världskriget skulle bryta ut när som helst- och nära var det förmodligen också.
-
Vi är och blir alla en produkt av vår tid- och då främst den tid vi var unga i- då intrycken är som starkast. Jag hävdar också med en åsnas envishet att 60-talet var ett extra speciellt årtionde. En brytningstid mellan gammalt och nytt- och jag är tacksam att få ha växt upp mitt i det.
onsdag 13 januari 2010
Mitt kära lilla bibliotek- tack för två trevliga böcker!
tisdag 12 januari 2010
Min favorit-filosof
Bladvändare- tema-trio
måndag 11 januari 2010
Isbjörnen av Henrik Pontoppidan
Under förra året läste jag Henrik Pontoppidans stora roman "Lykke-Per." Nu har jag tagit itu med en av hans kortare romaner "Isbjörnen". Lång novell eller kort roman... på cirka 60 sidor får man en verkligt god, spännande, rolig, sorglig och oförglömlig berättelse om en präst av mycket udda kaliber-" sognepraest til Söby og Sorvad: Thorkild Asger Ejnar Frederik Müller". (Andra prästers skräck, skollärarens fasa och biskopens stora förtvivlan är han, denne man).
Vi får lära oss att känna och förstå Müller- hans barndom och uppväxt var inte lätt- han hade ont om pengar och svårt att lära- Grönland blev räddningen för Müller. På den här tiden kunde man- om man som teologistuderande ville förbinda sig att verka på Grönland- få hjälp med finanserna under studietiden. Grönland blir det så... och här lever Müller upp- han känner sin nytta och han blir den han är skapad att bli.
-
"Over hans hoved hvaelvede sig den dybblå himmel taet besat med store gyldne stjaerner. Ude i öst steg månen langsomt op over fjaeldkammen og lagde et ejendommeligt maelkeagtigt skaer henover den nyfaldne sne. Nu og da kastede et nordlys sig hen over himlen."
"Men heroppe under ispolen levede han et langt och glaederigt liv. Mellem disse fattige, nöjsomme mennesker laerte han en lykke at kende, hvorom han ikke havde drömt, den gang han sad med selvmordstanker på sin tomme kvist i Köbenhavn."
Men... så längtar Müller hem till Söby igen och han får tjänst som sognepraest där. Det blir inte som han tänkt sig... kontrasten mellan hans fria liv på Grönland och det betydligt mer inrutade i Söby blir väldigt stor... (och Pontoppidan skildrar detta med stor humor). Slutet är precis "to the point". (och jag tänker inte avslöja det).
Jag tackar Sören för tipset att läsa Pontoppidans kortromaner. Det kommer jag att fortsätta med! "Isbjörnen" var en synnerligen underhållande berättelse!
söndag 10 januari 2010
Smugglarkungens son
lördag 9 januari 2010
Tornedalen blandat med tysk romantik
fredag 8 januari 2010
The Company They Kept
torsdag 7 januari 2010
Oluf Höst
onsdag 6 januari 2010
Släktkrönikor- tema-trio
The Forsythe Saga baserad på böckerna av nobelpristagaren John Galsworthy. (Jodå, jag har läst böckern också). The Forsythe Saga följer den stora familjen Forsythe genom ett par generationer- och huvudpersonerna är den inskränkte Soames Forsythe (spelad av den förnämligt skicklige skådespelaren Eric Porter) och hans absoluta motsats- bohemen och konstnären Jolyon Forsythe (spelad av den likaledes fantastiske Kenneth Moore). Det är lagom blandning av sorg, glädje och humor. (Det finns en senare version också men den kan absolut inte mäta sig med 60-talets inspelning).
-
2. Mitt nästa val måste så klart bli Buddenbrooks av Thomas Mann. Jag sträckläste den under nyåret och sällan har jag blivit så väl underhållen av en bok. En verklig läs-pärla.
-
3. Nu ska jag gå över till verkligheten- och rekommendera en bok av den danska journalisten Pia Fris Laneth. "Lillys Danmarkshistorie" -kvindeliv i fire generationer. Här får man lära sig mycket om både kvinnohistoria och Danmarks historia. Pia Fris Laneth börjar med sin oldemor Karen Marie och så går hon framåt i familjehistorien. Många foton gör boken extra spännande att läsa. Här fick jag t ex lära mig vad en skudsmålsbog var för något. Kort sagt- en bok jag verkligen kan rekommendera.
tisdag 5 januari 2010
Hundtrötthet och en dystopi på gång....
Nej, bilden föreställer inte min hund utan en hund vid namn "Buffy". Jag fick tillbringa större delen av gårdagen på djursjukhuset och därför blir det lite trögt med bokbloggandet idag. Det är ingen höjdare att sitta i ett proppfullt väntrum (lääänge) med en magsjuk och skällande hund. Puh! Min läsning idag blir väl mest kostråd till hund med "maglidande"och FASS. Det enda som piggade upp väntan var att den garanterat största hunden i församlingen gick rakt fram till receptionsdisken och lyfte på benet.... tala om tsunami.
-
Boken i min hand idag är Hungerspelen av Suzanne Collins. Den har jag länge velat läsa- jag brukar tycka om dystopier - de är oftast otäcka men samtidigt väcker de många tankar. Det är så det ska vara, tecknar en ganska trött hund- och bokälskare.
måndag 4 januari 2010
Om gamla böcker
söndag 3 januari 2010
En bokresa till.....
Quand je serai mort, mes amis, couchez-moi sous Joal-l'Ombreuse.
Sur la colline au bord du Mamanguedy, près l'oreille du sanctuaire des Serpents.
Mais entre le Lion couchez-moi et l'aïeule Tening-Ndyae.
Quand je serai mort mes amis, couchez-moi sous Joal-la-Portugaise.
Des pierres du Fort vous ferez ma tombe, et les canons garderont le silence.
Deux lauriers roses-blanc et rose-embaumeront la Signare.
When I'm dead, my friends, place me below Shadowy Joal,
On the hill, by the bank of the Mamanguedy, near the ear of Serpents' Sanctuary.
But place me between the Lion and ancestral Tening-Ndyae.
When I'm dead, my friends, place me beneath Portuguese Joal.
Of stones from the Fort build my tomb, and cannons will keep quiet.
Two laurier roses -- white and pink -- will perfume the Signare.
lördag 2 januari 2010
Buddenbrooks av Thomas Mann
fredag 1 januari 2010
På årets första skälvande dag
-
Mänskligheten fäller ihop sitt bländande ljus
Se, snön utanför staden får allt ljus att blekna
Staden som skyddar dig mot vindens köld
är nu uppslukad av snöslättens gränslöshet
-
Tyst snö, den förbjuder dig att avslöja
stadens namn och historia
Hela dess hemlighet ryms i ditt hjärta
Hela dess hemlighet kommer att försvinna
-
medan du svarar tystnaden med ditt tigande-
Runt omkring staden skakar vinden
den eviga elden, stjärnorna ovanför tallarna
-
Vad det är mörkt mellan snön och elden!
De otaliga själar som svävar i mörkret
återvänder nu tyst till sitt hem av snö.
(Översättning: Li Li)