söndag 24 januari 2010

Judd mat gaardebounen, wanneg gelift


Platsen är Luxembourg. ("Judd mat gaardebounen" är rökt grishals med gröna bönor och potatis- sauterat i bacon- nationalrätten. Jodå- jag har provsmakat-och har konstaterat "not my cup of tea").
-
Här befann jag mig under en tid- tidigt 70-tal. Vad minns jag? Att ett glas kallt och gott riesling-vin kostade 12 belgiska (luxembourgiska( francs), att ett glas öl på Café des Alliés kostade 9 francs... (dvs 90 öre) (det säger väl en del om mina vanor). (Radio Luxembourgs diskotek var det full fart på- hette det inte "Blow up" eller något i den stilen... jag kan ha fel.) Nu var dock det litteratur jag skulle skriva om....
-
På den här tiden läste jag mest engelskt- och jag kan inte komma ihåg att jag ens frågade efter Luxembourgisk litteratur. Kultur för mig då var att få läsa Sunday Times varje helg- och den inköptes på järnvägsstationen. Nu har jag letat efter författare från Luxembourg och hittat Lambert Schlechter - han finns utgiven på franska men har omnämnts på en del kultursidor även här i Sverige. Jag skulle gärna vilja läsa något av honom. Han är människorättskämpe och filosof- det gör honom extra intressant för mig. Lambert Schlechters "Le Silence Inutile" finns nu på min önskelista.


2 kommentarer:

snowflake sa...

Har du börjat läsa en från varje land du bott i? *nyfiken*

Ingrid sa...

Jag har egentligen bott i ganska "ospännande" länder på så sätt att de tillhör stora språkgrupper om man så säger... Luxembourg är väl det som är svårast att "komma åt" litteraturmässigt- ett litet och byråkratiskt och något "träigt" land (som jag tyckte....)