torsdag 30 april 2009
Ha en trevlig Valborg !!!!
Kulturfyra om läsning
Agnes Grey av Anne Brontë
onsdag 29 april 2009
Rumänska författare
-
När jag googlar hittar jag förutom Mircea Cartarescu även Zacharia Stancu (jag känner igen namnet)- och så Paul Celan. Celans dikt "Todesfuge" glömmer man aldrig när man en gång har läst den.
-
För ett antal år sedan läste jag Olivia Mannings "Balkantrilogi" och den utspelar sig till stor del i Rumänien (vid tiden för andra världskriget)Mannings böcker tyckte jag mycket om, och jag vill minnas att de filmatiserades med bl a Kenneth Branagh i en av huvudrollerna.
-
One wish alone have I:
In some calm land
Beside the sea to die;
Upon its strand
That I forever sleep,
The forest near,
A heaven near,
Stretched over the peaceful deep.
No candles shine,
Nor tomb I need, instead
Let them for me a bed
of twigs entwine.
Mihai Eminescu
tisdag 28 april 2009
Antonio Tabucchi (encore!)
"Påstår Pereira" har det bloggats om tidigare bland annat av Bokblomma .Pereira arbetar som journalist på en tidning i Portugal. Året är 1938 och världen är på väg mot katastrof- det är inbördeskrig i Spanien och Hitler vrålar och skriker och roffar åt sig land och makt. Mitt i allt detta lever alltså Pereira. Han stänger ute världen - pratar med sin döda hustrus porträtt och äter onyttig mat ( bl a omeletter- som inte är bra för en mycket överviktig man med hjärtbesvär). Pereiras snäva värld blir dock mycket större när han får kontakt med den unge (brinnande!) Monteiro Rossi och hans flickvän Marta.
-
Pereira blir plötsligt mycket inblandad i det som händer och sker utanför hans ytterdörr.
-
Hus i helsike tar det när Pereira beslutar sig för att översätta och publicera en berättelse ur Contes du lundi av Alphonse Daudet.
-
" Ja, sa Pereira, den heter La dernière classe och handlar om en skollärare i en fransk by i Elsass, hans elever är barn till bönder, fattiga barn som måste arbeta på fälten och som smiter från lektionerna, och läraren är förtvivlad. Pereira tog några steg framåt så att han inte skulle få vatten i munnen. Och till slut, fortsatte han, kommer den sista skoldagen, fransk-preussiska kriget är slut, läraren väntar utan hopp att det ska komma någon elev, men i stället kommer alla männen i byn, bönderna, de gamla, de kommer för att hylla den franska läraren som ska åka sin väg, för de vet att jorden nästa dag kommer att ockuperas av tyskarna, då skriver läraren "Leve Frankrike" på tavlan och sen går han sin väg med tårar i ögonen och lämnar alla i salen mycket uppskakade."
-
"Påstår Pereira" är en bok som känns viktig och aktuell. Det kommer helt avgjort att bli fler böcker av Tabucchi för min del.
måndag 27 april 2009
Tema-trio Läsning om läsning
lördag 25 april 2009
Das Lied meines Lebens/Visan om mitt liv av Else Lasker-Schüler
Tiefer beugen sich die Sterne.
Sieh in mein verwandertes Gesicht.
Alle meine Blumenwege
Führen auf dunkle Gewässer,
Geschwister, die sich tödlich stritten.
Greise sind die Sterne geworden.....
Sieh in mein verwandertes Gesicht.
och översatt:
Se vandringsspåren i mitt ansikte....
Djupare böjer sig stjärnorna.
Se vandringsspåren i mitt ansikte.
Alla mina blomstervägar
Leder till mörka vattendrag,
Syskon i gräl på liv och död.
Åldringar har stjärnorna blivit.....
Se vandringsspåren i mitt ansikte.
översättning av Peter Handberg
fredag 24 april 2009
The art of running
År 1982 sålde Murakami sin jazzklubb och beslöt sig för att skriva på heltid. Samtidigt började han att springa maraton. Den här boken är lite självbiografi, lite geografi och en hel del livsfilosofi- allt inbakat i långdistanslöpandets ram.
"As I run, the trade winds blowing in from the direction of the lighthouse rustle the leaves of the eucalyptus over my head"......
Man måste nog ha en viss typ av personlighet för att älska maraton så som Murakami bevisligen gör- men jag kan förstå tjusningen i det hela- och jag kan också förstå hur man kan bli starkare både fysiskt (givetvis) och psykiskt av detta. Murakami påpekar också att han anstränger sig främst för att "raise my own level". Han tävlar mot/med sig själv- inte mot andra. Han springer i tystnad- han behöver inte prata med någon och behöver inte lyssna på någon. Allt han behöver göra är att se på den natur som han passerar.
-
Jag tycker också mycket om det sätt som Murakami beskriver sina "favoritplatser" på. Cambridge (Boston) är en av dessa- och Charles River betyder något alldeles speciellt för honom.
-
"The river has remained unaltered. The water still flows swiftly, and silently, toward Boston Harbor. The water soaks the shoreline, making the summer grasses grow thick, which help feed the waterfowl, and it flows languidly, ceaselessly, under the old bridges, reflecting clouds in summer and bobbing with floes in winter- and silently heads toward the ocean."
-
Jag tycker om den här boken med sina knappt 200 sidor. För mig är den en mycket intressant filosofisk betraktelse av en författare som jag beundrar.
torsdag 23 april 2009
Rädda mammorna
-
onsdag 22 april 2009
Nya världar...
tisdag 21 april 2009
Laurence Tardieu: Rêve d'amour
Jorden runt på åtta böcker (eller kanske flera....)
måndag 20 april 2009
Tema-trio: Djur
söndag 19 april 2009
Gåvan av Czeslaw Milosz
lördag 18 april 2009
Elin Boardy: Allt som återstår
Varje liv har en unik historia att berätta. Elin Boardy ger röst åt sin mors farmor - Emma. Emma är den som stannar kvar i Sverige för att ta hand om sin far (som är änkling) när de flesta av hennes syskon tar båten till det stora landet i väster. Det är tidigt 1900-tal och livet på landet (västkusten) är ingen sinekur. Hårt slit- många barn.
Jag beundrar Elin Boardys sätt att hantera ett känsligt ämne- det hela blir en så vacker, sorglig och finstämd berättelse om en kvinna som inte fick leva det liv hon kanske hade kunnat leva. Språket är också så otroligt fint. Jag njuter av varje rad, varje sida.
Även jag vill uppmana till läsning av Boardys debutbok. Hoppas att det kommer mera!
Läs om Elin Boardy här och resencerad av La Bibliofille här
fredag 17 april 2009
The Housekeeper + The Professor
torsdag 16 april 2009
Emily Carr- en annorlunda konstnär
Emily Carr som hade "The Pacific North-West" i fokus för sina tavlor.
Man kan säga att Emily Carr är lite av en föregångare till bland andra Georgia O'Keeffe och Frida Kahlo vad gäller färgstarka kvinnliga konstnärer på den amerikanska kontinenten (och dit räknar jag i detta fallet Mexico).
Jag hade aldrig hört talas om Emily C. innan jag läste om henne i Susan Vreelands bok. Jag tycker att hon förtjänar att uppmärksammas och i vart fall är det väl värt att gå in på en del länkar om Emily Carr och titta på hennes oerhört vackra målningar. Hon var en sann naturälskare.
"There is something bigger than fact: the underlying spirit, all it stands for, the mood, the vastness, the Western breath of go-to-the-devil-if-you-don't like it, the eternal big spaceness of it. Oh the West! I'm of it and I love it. (Emily Carr)
"This is the forest primeval.
The murmuring pines and the hemlocks,
Bearded with moss, and in garments green
Indistinct in the twilight
Stand like Druids of eld,
With voices sad and prophetic." (Henry Wadsworth Longfellow, 1847).
onsdag 15 april 2009
Things I've been silent about av Azar Nafisi
tisdag 14 april 2009
Brita af Geijerstam
Jag ligger vid havet
och lyssnar
på sången
av vågskvalpet.
Känner doften
av tången.
Jag prisar min
dag
likt en aningslös
slända.
Ingen ska komma
och ingenting ska
hända.
Brita af Geijerstam
måndag 13 april 2009
Tematrio-Jerusalem
Den här trion krävde lite funderande och lite letande i hyllorna (men det är ju det som är det roliga).
-
1.Jag börjar med Amoz Oz: En berättelse om kärlek och mörker. En mycket storslagen släktkrönika ,en självbiografi och ett smärtfyllt porträtt av en mor som alldeles för tidigt gick bort för egen hand. En bok som jag blev mycket, mycket berörd av.
-
2. Precis som Lyran väljer jag "A Woman in Jerusalem" av Abraham B Yehoshua (han är en av mina absoluta favoritförfattare). Det är en roman med så många bottnar.
-
3. Min tredje bok blir en diktsamling (ja, jag vet... ingen roman men....) Mahmoud Darwishs The Butterfly's Burden. Darwish är "the poetic voice of the Palestinian people". Han är bosatt i Ramallah.
-
In Damascus:
the traveler sings to himself:
I return from Syria
neither alive
nor dead
but as clouds
that ease the butterfly's burden
from my fugitive soul.
söndag 12 april 2009
Marcus Aurelius: Självbetraktelser
fredag 10 april 2009
En annorlunda läsupplevelse....
Till höger- en bild från "The Plains"- med mannen som plöjer sin åker.
Tänk om vi kunde få ett lika estetiskt tilltalande pass här i Sverige.....
torsdag 9 april 2009
Scottsboro av Ellen Feldman
-
Detta är berättelsen (i dramatiserad form) om ett av de värsta justitiemord som ägt rum i USA. Nio afro-amerikanska män anklagades falskeligen för våldtäkt (på två vita kvinnor)- platsen: Alabama. Åtta av dem dömdes till döden efter en farsartad rättegång. (Flera rättegångar följde).
-
I boken berättas historien genom en fiktiv journalist- Alice Whittier (hon är anställd vid en tidning med vänstersympatier i New York). Ellen Feldman blandar fakta med påhittade personer och resultatet är en gripande men framför allt upprörande bok. Detta hände år 1931 men mina tankar går också till Mississippi av år 1964 och morden på de tre "civil rights activists" Goodman, Schwerner och Chaney. Det var "Southern Law" som gällde även där.
-
Ellen Feldmans bok känns som mycket viktig läsning. Vi får aldrig glömma. Boken har nominerats till "Orange Prize"
onsdag 8 april 2009
Doris Kareva
tisdag 7 april 2009
The Russian Dreambook of Colour and Flight
lördag 4 april 2009
Orange Prize- inspiration
Gina Ochsner: "The Russian Dreambook of Colour and Flight
Ellen Feldman : "Scottsboro"
Jag vet ingenting om vare sig författarna eller böckerna. Rapport kommer i sinom tid. Böckerna ligger på "läsbordet".
Vår i Skåne
fredag 3 april 2009
I will arise and go now...
Dagens dikt- Yeats
av William Butler Yeats
-
I will arise and go now, and go to Innisfree,
And a small cabin build there, of clay and wattles made;
Nine bean rows will I have there, a hive for the honeybee,
And live alone in the bee-loud glade.
-
And I shall have some peace there, for peace comes dropping slow,
Dropping from the veils of the morning to where the cricket sings;
There midnight's all a-glimmer, and noon a purple glow,
And evening full of the linnet's wings.
I will arise and go now, for always night and day
I hear the water lapping with low sounds by the shore;
While I stand on the roadway, or on the pavements gray,
I hear it in the deep heart's core.
1892