söndag 12 april 2009

Marcus Aurelius: Självbetraktelser


Marcus Aurelius var kejsare över det romerska imperiet 161-180- han var också en stor filosof.
Hans självbetraktelser tillhör världslitteraturens verkliga klassiker.
Betraktelserna är indelade i olika böcker som i sin tur är indelade i numrerade segment- jag väljer några som jag särskilt har fattat tycke för:
-
"Den mänskliga livstiden är ett ögonblick lång, människans väsen är som en rinnande ström, hennes förnimmelser äro dunkla, kroppens vävnad är hemfallen år förruttnelse, själen är ett snurrande hjul, dess öde är en gåta, människans dom över människan godtycklig. Kort sagt, vad till kroppen hör är en ilande flod, vad till själen hör är dröm och dunst; livet är en kamp och en färd i främmande land; eftermälet är glömska. Vad finns då som kan leda en igenom? Endast och allenast filosofin."
-
"Tro aldrig, att något är gagneligt för dig som föranleder dig att svika ett förtroende, bryta mot hedern, hata, misstänkliggöra, önska ont över eller hyckla för en människa."
-
"Alexander av Makedonien och hans mulåsnedrivare ha efter döden hemfallit åt samma öde, ty endera ha de återupptagits i samma världsfrö, eller ha de båda upplösts i atomer"

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ingrid

Jag får gratulera till Ditt stora intresse för litteratur.
Jag googlade på Augustinus, den förste och störste kyrkofadern och associerade då plötsligt till Marcus Aurelius: Självbetraktelser vilka jag läste för 30 år sedan med stor njutning.
Surfande map M A ledde till Din blogg.
Den bästa profana bok jag läst är Alexandriakvarteten av Lawrence Durrel.
Några av mina favoritfilmer är: Sommarnattens leende, Fanny och Alexander ( tv-versionen), Fåret har fem fötter,Rififi, Annie Hall samt Cross roads.
När det kommer till musik gillar jag blues och jazz samt klassisk musik och främst då Mozart och Bach.
Lycka till med läsandet.
Lars
Pensionerad läkare boeende i Göteborg.

Ingrid sa...

Hej Lars och tack för kommentaren,

Litteratur är mitt stora och brinnande intresse och så länge det känns roligt kommer jag att fortsätta skriva här på min blogg.

Alexandriakvartetten kommer ju i nyutgåva när som helst (jag ska investera i den- det är så länge sedan jag läste de här böckerna). Fanny och Alexander" skulle jag gärna se om...

Gabrielle Björnstrand sa...

Marcus Aurelius läste jag för cirka tjugo år sen, och häpnade över denna krigare med ett lugnt och förstående och - naturligtvis - stoiskt sinne.
Dett mItt uppe i den barbariska romerska historien med alla sina sadistiska mord och intriger.

Han skriver vackert också. Minns inte - men jag tror han var påverkad av Epiktetos.

Du är då en fenomenalt flitig läsare och skribent!

Ingrid sa...

Gabrielle: Tack för kommentaren. Roms historia är fylld av motsägelser- (jag tänker också ofta på att den romerska civilrätten var så sofistikerad i motsats till straffrätten som var otroligt brutal och vedervärdig.) Aurelius skriver verkligen vackert. Jo, jag läser mycket (kanske för mycket och kanske också för snabbt ibland men jag läser å andra sidan gärna om.....)