onsdag 1 april 2009

Antonio Tabucchi

(Foto: Ulf Andersson)
Min senast lästa bok är "Damasceno Monteiros förlorade huvud" av den italienske författaren Antonio Tabucchi.
Boken kan läsas på många sätt- som den deckare, som en vanlig roman och som ett samhällskritiskt reportage (modell bättre).
-
Handlingen utspelar sig i staden Porto i Portugal.
Boken inleds med att zigenaren Manolo hittar ett manslik- utan huvud. Pressen får snabbt nys om saken och reportern Firmino skickas till platsen. Huvudet hittas så småningom och kroppen blir identifierad som den unge, fattige Damasceno Monteiro. Firmino får kontakt med en advokat och tillsammans bedriver de nu "grävande detektivarbete".
-
Jag fänglades stort av Tabucchis sätt att skriva- och när advokaten Fernando Diogo Maria de Jesus de Mello Sequira (med smeknamnet Loton för att han liknar skådespelaren Charles Laughton) kommer in i handlingen blir det verkligen intressant- många filosofiska reflektioner och tankar- och mycket samhällskritik (precis i min smak).
-
"- Hör på här, muttrade advokaten. Jag tror inte att vi riktigt har förstått varandra. Jag säger er det här nu en gång för alla, så spetsa noga öronen: Jag försvarar olycksaliga och usla krakar för att jag är likadan som de. Det är den enkla sanningen. Min förnäma härkomst använder jag mig av bara i fråga om det materiella arv som har kommit mig till del. Jag tror mig ha fått känna på livets olyckor precis som de stackare jag försvarar. Jag tror mig verkligen ha upplevt och även förstått dem. För att förstå livets olyckor måste man nämligen köra händerna djupt ner i dyngan, om ni ursäktar uttrycket, och framför allt vara medveten om det. Och tvinga mig inte att ta till retorik, för det blir vara stora ord i lågprisförpackning."
-
Boken bygger på ett verkligt rättsfall. Antonio Tabucchi är en av kandidaterna till 2009 års Man Booker Prize.

Inga kommentarer: