måndag 20 april 2009

Tema-trio: Djur


-
-
-
-
-
-
-
-
-
Veckans tema-trio handlar om djur.
-
Först på min lista över djur-relaterade böcker kommer Paul Gallicos Jennie
Den har jag läst och läst- om och om igen- berättelsen om en pojke som blir förvandlad till en katt- och måste lära sig att leva som en katt. Jennie - hjälper honom (och Jennie är så klart också en katt). Spännande, sorglig, helt underbar.....
-
Som nummer två väljer jag- precis som Snowflakes Gösta Knutssons Pelle Svanslös. Böckerna om kattgänget i Uppsala älskade jag högt under hela min barndom (och även som vuxen). Pelle och Maja Gräddnos, Murre från Skogstibble, Rickard från Rickomberga och Trisse (den smällfete)- och inte att förglömma den elake Måns med Bill och Bull. Väldigt personliga katter.
-
Min tredje "djurbok" blir en novell- en verklig favorithistoria- om en getabock!
Min pappa och jag hade samma sorts humor. (Gärna engelskt och lite typ "Tre män i en båt".) Från pappas bokhylla har jag plockat ner "Humor från hela världen" utgiven av Helge Åkerhielm (1943). Novellen heter "Komedi med getabock" skriven av Morley Roberts.
-
"Denna ras förekommer från Himalaya till Kaukasus, docerade han, och som för att illustrera föredraget tog geten ett hopp från piedestalen-Himalaya för att hamna i flygeln-Kaukasus. Ljudet han frambragte tycktes väcka hans förvåning, för han skuttade igenom hela klaviaturen innan han tog ett hopp upp på locket.
- Ni har väl ingenting emot att ha honom på flygeln? frågade lorden och avbröt sin förklaring över varför getabocksoffer var förbjudna på Akropolis, något som mrs Oakhurs fann lika dumt som oförklarligt.
-O nej då, visst inte, svarade Gwen, om han tycker det är roligt så....
- Kan han smälta Debussy är han duktigare än de flesta, skämtade gästen, medan det rara djuret tog sig en bit av "En fauns eftermiddag" som stod uppslagen på notstället.

5 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Fina förslag, tänk att jag sånär missat att läsa Pelle Svanslös för dottern!

Mikaela Stigsdotter-Larsson sa...

Hahaha, underbart citat! Jag blir onekligen sugen på att läsa mer.

Ingrid sa...

Lyran: Jag är säker på att din dotter kommer att bli väldigt förtjust i Pelle Svanslös.
Mikaela: Historien om getabocken är en av mina absoluta "humor-favoriter".

Hundöra sa...

Paul Gallicos Jennie låter som en bok som jag skulle gilla. Ska se om man kan få tag på den någonstans :)

Ingrid sa...

"Jennie" är en jättefin bok- jag tycker så mycket om temat "människa inom djur"...