torsdag 27 augusti 2020

Utrensning


Varför ska det finnas böcker på ett bibliotek? För cirka tio år sedan gick debattens vågor höga när stora delar av Malmö stadsbiblioteks bokbestånd skövlades, kastades och maldes ner till toalettpapper. Den där härjningsvågen fortsätter och på ” mitt” bibliotek har nu hela magasinet gått hädan. Borta är de gamla bokskatterna, klassikerna och annan värdefull litteratur. Kastat. Ratat. Ja, varför ska det finnas böcker i hyllorna? Att läsa börjar visst bli gammalmodigt och det där med att de unga av idag inte synes kunna formulera sig i skrift är kanske inget som biblioteken vill försöka bättra på ( ett ordförråd utökas annars genom läsning av böcker).
Principen är att man gör sig av med det som sällan lånas. Ut med det bara. Vilket kortsiktigt tänkande för ” Böcker dör aldrig, de bara sover- öppna en dörr och de vaknar”.
Det är med sorg i hjärtat jag konstaterar att fördumningen i samhället bara ökar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för att du kommenterar och kritiserar bibliotekens iver att gallra utan urskiljning och förstånd. Det är en utarmning utan like som pågår. /Lena

Ingrid sa...

Lena: Ja, det är beklämmande och sorgligt det som sker. Inget bibliotek verkar ha intresse för äldre litteratur/klassiker längre. Det gallras och det slängs. ( Gärna fördolt). Man hänvisar till depåbiblioteket i Umeå. Umeå är inte nästgårds för väldigt många och hur ska det gå om det bara finns denna boktillgång på en enda plats i landet. Du har så rätt- utarmning är ordet.