fredag 28 augusti 2020

Intet som förr

Trompe l’oeil målat av den flamländske konstnären Cornelis Norbertus Gysbrechts (1600-tal)

Fåfänglighet är namnet på tavlan som just nu finns att beskåda i original på Statens Museum for Kunst i Köpenhamn. Där har man påpassligt nog anordnat en utställning med temat ” i epidemiernas spår” och titeln är ” Intet som før” . Digerdöd, kolera, TBC, spanska sjukan, Aids- allt finns representerat i 25 konstverk från olika tidsåldrar. Fram till den 22 november går det att göra en resa genom mänskligt lidande - med en underton av hopp.


Den här tavlan av Gysbrechts finns inte med bland de 25 men temat är nog så viktigt. Handskrivna brev- en utdöende konst.

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Ah, Trompe l'oeil och en påminnelse om att livet är ändligt! Om tiderna vore annorlunda skulle jag göra resan genom landet till den här utställningen, tack för upplysningen!

Jag missade också en annan intressant utställning av en nutida konstnär som använder sig av trompe l'oeil skickligt och tankeväckande: Lotta Hannerz på Eskilstuna Konstmuseum. Jag är glad att det finns konstnärer som ägnar sig åt tekniken även idag när vi har kameror och annan modern teknik, och att hon i synnerhet inte bara gör det som ett roligt trick utan med en extra vändning i tankarna.

Ingrid sa...

Jenny: Ja, det är mycket man tvingas avstå från just nu och det känns frustrerande. Jag ska leta efter Lotta Hannerz konst på nätet. Verkar mycket intressant. Tack i lige måde som man säger på andra sidan Sundet.