tisdag 4 februari 2020

En titt över sundet

Anna Ancher. Porträtterad av Frederik Riise.

I dagarna öppnar två konstutställningar i Köpenhamn - detta kulturens Mecka. På Statens Museum fur Kunst visar man tavlor av Anna Ancher utvalda i samarbete med muséet i Skagen och syftet är att ge en ny och fördjupad blick på Anchers konstnärskap. Samtidigt och bara ett stenkast bort, på Den Hirschsprungske Samling tar Kristian Zahrtmann en speciell plats. Denna gång ligger fokus på ” Queer, kunst og lidenskab” . Zahrtmann (1843-1917 från Rønne på Bornholm) kom att bli en mycket tongivande konstnär och åtskilliga gånger utmanade han det så kallade etablissemanget.


Här är en av Zahrtmanns mest kända tavlor- en bild från Kristian den VIIs hov. Drottning Caroline Mathilde spelar schack med sin älskare Johann Struensee och den inte ont anande kungen är sysselsatt med att reta en papegoja. Tavlan väckte starkt missnöje på sin tid och den kungliga familjen försökte köpa den så att den inte skulle ställas ut. Men- utställd blev den. Ett av Zahrtmanns favoritmotiv var annars den olyckliga Leonora Christina som tvingades tillbringa en stor del av sitt liv i fängelse ( där hon skrev ” Jammers minde” som för övrigt ingår i det danska kulturministeriets kulturkanon över de tolv viktigaste verken i dansk litteratur. Boken finns till och med i serieform).


Leonora Christina i Maribo kloster.

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Fascinerande! Tack för utblicken. Tänker du besöka utställningarna?

Du fick mig att leta upp Louisianas program för året. Förhoppningsvis kan jag ta mig dit under sommaren, och kanske också till Köpenhamn.

Ingrid sa...

Jenny: Jag tänker ta ett par turer till både Köpenhamn och till Humlebaek. Louisiana har två mycket lockande utställningar under året. Den om kvinnliga surrealister blir säkert mycket välbesökt. Sedan har vi ju Nivågaards utställning också - av Hans Scherfigs målningar. Det finns mycket att se fram emot.