lördag 21 september 2019

Året var 1919

Demonstrationståg för kvinnlig rösträtt år 1918

När moster Marie kom till Sverige från sitt hemland Danmark år 1915 tyckte hon att hon hade hamnat i ett u-land. Framför allt påpekade hon att hon nu skulle mista den rätt hon fått att rösta i allmänna val. Sverige var sent ute bland sina nordiska grannar vad gällde rösträtt för kvinnor och först år 1919 kom beslutet som gav de svenska kvinnorna denna efterlängtade rättighet. Det har går hundra år sedan dess och i anledning av jubiléet ( får jag förmoda) har det getts ut ett antal böcker.


Två hundra kvinnor och deras öden kan man läsa om i ” Märkvärdiga svenska kvinnor” - ett illustrerat uppslagsverk som har en intressant kapitelindelning. Just nu har jag fokus på de äventyrslystna och minns utställningen om Ester Blenda Nordström på Skarhults slott - men jag fascineras mera av Greta Knutson Tzara. Henne vill jag veta mera om.


Här går man utrikes. Jag läser om idel obekanta ( för mig alltså) kvinnor. Summa sumarum: två böcker som definitivt bidrar till allmänbildningen.

1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

kul läsning, nu har professor Lisbeth Larsson kommit med en ny bok: Märkvärdiga svenska kvinnor : 200 kvinnor som förändrat våra liv