måndag 29 januari 2018

Ett relationsdrama eller en kvinnas väg


Nina Bawden (1925-2012) var en produktiv författarinna och en del av hennes böcker finns i svensk översättning ( framför allt då hennes ungdomsböcker).

Jag minns Nina Bawdens romaner från min ungdom men vad det var jag läste - ja, det har jag glömt. Nu har jag återuppväckt bekantskapen med " A Woman of my Age" från 1967. Här möter vi Elizabeth, en kvinna medelåldern (37 år för att vara exakt) och Richard, hennes man sedan många år tillbaka. Två söner finns också men de tar inte upp någon större plats i handlingen. Elizabeth och Richard befinner sig på resande fot, i Marocko, och under resans gång rullar Elizabeths liv ut sig i flashbacks från barndomen och framåt. Det blir en rätt dyster tillställning även om hon fått en hyfsat kärleksfull uppfostran av två mostrar ( modern dog i barnsäng). Elizabeth har haft många drömmar men hon har inte kunnat fullfölja dem. I stället för studier och en hett önskad politisk karriär blir det äktenskap och trist, andefattig hemmafrutillvaro av hennes liv. Detta är 1950- och 1960-tal och det där med frigörelse hade ännu inte riktigt kommit på tapeten. Elizabeth har inte krafter nog att värja sig och hon fastnar som i ett skruvstäd. Mycket ställs på sin spets under resan när andra personer letar sig upp på scenen och rumsterar om i relationerna.

"A Woman of my Age" är en spännande berättelse med många vinklingar och intressanta personporträtt. För den som minns 1960-talet kommer boken säkert att ge en viss aha-upplevelse. Jag föll i alla fall pladask för Bawdens sätt att beskriva verklighet - och dröm.

"If I feel tougher now, when I laugh, perhaps that is an illusion. I am only a year older; people don't change. The only strength is to know this, to feel yourself stretching forwards and backwards. It is a feeling, not a philosophy. Richard would say this was a very feminine approach, to assess life in terms of feeling and personality. I would have thought it wasn't particularly feminine, only human: life, after all, is a personal matter.
This happened to me. That's all you can ever say."

Inga kommentarer: