tisdag 16 januari 2018

Associationer

Fotot är taget av krigsfotografen Jules Gervais- Courtellement någonstans på västfronten och under det första världskriget.

Europa hämtade sig aldrig efter mardrömmen mellan 1914 och 1918. Jag läste en biografi om Rudolf Ditzen (Hans Fallada) och såg då att författaren till biografin (Peter Walther) egentligen specialiserat sig på böcker om fotograferingskonstens historia. "World War I in Colour" är titeln på en av dem. Tekniken med färgfotografi var mycket ny då så det är ett ganska unikt material som man kan skåda i boken, föreställer jag mig.



Den vackra damen på fotot är lady Diana Cooper (1892-1986). Hon var en av de personer som rörde sig i gruppen "The Coterie", en grupp som blev så gott som helt utraderad på grund av det stora kriget. Den generationens kvinnor fick lära sig att klara sig på egen hand för så många unga män kom aldrig mera hem. Diana Cooper (eller Manners som hon hette som ogift) gifte sig med en av de få överlevarna i gruppen, Duff Cooper. Diana Cooper fick ett långt liv och hon skrev flera böcker (memoarer) om den tid hon levt och levde i.

På mitt läsbord just nu har jag Enid Bagnolds "The Loved and Envied" som är löst baserad på Diana Cooper och hennes minst sagt omväxlande liv. Omslaget är från ett porträtt av Diana Cooper av J.J. Shannon.



Inga kommentarer: