torsdag 4 januari 2018

En lista som stadigt växer


Dessa dagar lite så där mittemellan (för ännu är verkligheten inte riktigt här) passar det bra att ladda upp för det kommande läsåret. Efter en lång och mycket blåsig promenad i regnet satte jag mig ner och sökte efter inspiration och jag upphör aldrig att förundras över hur många bortglömda författare det finns. En del säkert med rätta, men så är det alla de andra... Mitt letande har engelsk slagsida, det ska jag villigt erkänna, men just nu följer jag minsta motståndets lag.

Högt på min "vill läsa-lista" har jag placerat Frances Faviells "Thalia" som är en så kallad "coming of age-roman". Faviell (1905-1959) fick ett rikt och omväxlande liv trots att hon rycktes bort relativt tidigt. Hon var både konstnär och författare (bokomslaget ovan är hennes) och som ung och nygift hamnade hon i Indien och Kina. Hon tvingades fly från Shanghai hals över huvud när japanerna ockuperade. Så tillbaks till England och år 1940 satte så de svåra bombningarna igång. Frances Faviell bodde i Chelsea som blev extra hårt drabbat. Om sina upplevelser under den här tiden har hon skrivit i boken "A Chelsea Concerto.


Frances Faviells böcker har tryckts upp i nya vackra utgåvor och letar man vidare så finns ett par svenska översättningar på Bokbörsen. Något kan gömmas i en del biblioteksmagasin också - om man har tur.

Inga kommentarer: